Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zapiekanki, w których smaki
cudownie się przenikają w czasie pieczenia. Tutaj mamy kaszę gryczaną,
pieczarki i mięso mielone – jak dla mnie połączenie idealne!
- 2 szkl. kaszy gryczanej
- 50 dag pieczarek
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 por
- 20 dag przecieru pomidorowego
- 15 dag żółtego sera
- ½ szkl. śmietany
- ½ szkl. jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- olej
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy
mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy drobno
pokrojoną białą część pora i przecier pomidorowy. Podlewamy niewielką ilością
wody i dusimy wszystko razem przez ok. 10 min. Po tym czasie przekładamy do
naczynia żaroodpornego.
Kaszę gotujemy na sypko w osolonym wrzątku.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy,
mieszamy z kaszą i wykładamy na mięso.
Starty żółty ser mieszamy ze śmietaną i jogurtem i wylewamy
na kaszę z pieczarkami.
Zapiekamy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z gazetki Przyślij
przepis – Pyszne zapiekanki.
Bardzo fajna zapiekanka! Zapraszam do udziału w akcji "Zainspiruj się kaszą!" na Mikserze.
OdpowiedzUsuń