czwartek, 27 czerwca 2013

ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI




Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zapiekanki, w których smaki cudownie się przenikają w czasie pieczenia. Tutaj mamy kaszę gryczaną, pieczarki i mięso mielone – jak dla mnie połączenie idealne!

  • 2 szkl. kaszy gryczanej
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 15 dag żółtego sera
  • ½ szkl. śmietany
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy drobno pokrojoną białą część pora i przecier pomidorowy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy wszystko razem przez ok. 10 min. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kaszę gotujemy na sypko w osolonym wrzątku.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy, mieszamy z kaszą i wykładamy na mięso.
Starty żółty ser mieszamy ze śmietaną i jogurtem i wylewamy na kaszę z pieczarkami.
Zapiekamy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z gazetki Przyślij przepis – Pyszne zapiekanki.

Zainspiruj się kaszą!

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna zapiekanka! Zapraszam do udziału w akcji "Zainspiruj się kaszą!" na Mikserze.

    OdpowiedzUsuń