Pyszne, delikatne placuszki na śniadanie. Zjedliśmy je z
musem z truskawek.
Składniki na ok. 25
szt.:
- 1 opakowanie serka homogenizowanego, 250g
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Serek, żółtka, mąkę, mleko i proszek
do pieczenia wymieszać. Dodać pianę z białek ubitą na pół-twardo. Delikatnie
wymieszać.
Placuszki smażymy na dobrej, nieprzywierającej patelni bez
tłuszczu. Przewracamy je na druga stronę kiedy na powierzchni zaczną pojawiać
się pęcherzyki powietrza.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem lub
syropem.
Ale pysznie wyglądają! Też bardzo lubię takie serkowe :)
OdpowiedzUsuńAż mi zaczęło w brzuchu burczeć jakiego apetytu na nie dostałam, piękne :)
OdpowiedzUsuńFajne, ale od smażenia na suchej patelni teflon się szybciej niszczy. Wystarczy posmarować pędzelkiem, najlepiej neutralnym w smaku olejem rzepakowym - nie zmieni smaku placków, nie zwiększy mocno kaloryczności, a oszczędzi patelnię ;)
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis ide sobie wlasnie zrobic :)
OdpowiedzUsuń