wtorek, 25 czerwca 2013

PLACKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO




Pyszne, delikatne placuszki na śniadanie. Zjedliśmy je z musem z truskawek.

Składniki na ok. 25 szt.:

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego, 250g
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Serek, żółtka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pianę z białek ubitą na pół-twardo. Delikatnie wymieszać.
Placuszki smażymy na dobrej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przewracamy je na druga stronę kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem lub syropem.

4 komentarze:

  1. Ale pysznie wyglądają! Też bardzo lubię takie serkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi zaczęło w brzuchu burczeć jakiego apetytu na nie dostałam, piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, ale od smażenia na suchej patelni teflon się szybciej niszczy. Wystarczy posmarować pędzelkiem, najlepiej neutralnym w smaku olejem rzepakowym - nie zmieni smaku placków, nie zwiększy mocno kaloryczności, a oszczędzi patelnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki za przepis ide sobie wlasnie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń