czwartek, 26 czerwca 2014

KOMPOT Z TRUSKAWEK NA ZIMĘ




Kiedy już nacieszymy się świeżymi truskawkami prosto ze słonecznego zagonu, nadwyżki warto przerobić na pyszne syropy i kompoty. Zimą będą miłym wspomnieniem lata i aromatycznym dodatkiem do deserów i napojów.

  • truskawki
  • cukier
  • woda
Truskawki płuczemy i pozbawiamy szypułek. Wkładamy do przygotowanych słoików, do ¾ ich wysokości. Do każdego słoika wsypujemy cukier: do słoików litrowych po ok. 4 – 5 łyżek, do mniejszych odpowiednio mniej. Słoiki zalewamy gorącą, gotowaną wodą do pełna. Brzegi słoików wycieramy do sucha i dobrze zakręcamy. Każdym słoikiem lekko potrząsamy, aby cukier szybciej się rozpuścił. Kompot pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką, napełnionym wodą do ¾ wysokości słoików, przez 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyjmujemy, dokręcamy i odstawiamy do przestudzenia.

3 komentarze:

  1. kobieto kto w dzisiejszych czasach kompot do słoików pakuje!!! jak zamrozisz owoce to nie tylko kompot wyczarujesz z truskawek a tak zapełniłaś słoiki wodą z cukrem. Mrozone truskawki masz na kompot pierogi koktajl itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kompoty do słoików robią zaradne kobiety, z tego co wiem:) Co roku robię również dużo mrożonek. Ale gdybym chciała mrozić wszystkie warzywa i owoce ze swojego ogrodu, to musiałabym chyba mieszkać w zamrażalce. A tak mam i pełne zamrażalki i pełen regał przetworów w piwnicy. Polecam - zimą nigdy nie głodujemy:)

      Usuń
  2. Oj tak kompoty to tylko prawdziwe gospodynie robią;) a zimą smakuja cudownie!

    OdpowiedzUsuń