środa, 4 czerwca 2014

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO




Szyszek z ryżu preparowanego nie jadłam od wielu, wielu lat. Zapomniałam już nawet, że są tak pyszne! Przepis na nie przypomniała mi Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym cyklu dla Tele Tygodnia. Planując przygotować je na Dzień Dziecka, kupiłam sporą torebkę ryżu, gdy tylko udało mi się wypatrzyć go w sklepie. Nie wiedziałam, że kupiłam za mało, bo przecież waży tyle co nic. Zrobiłam z tego co miałam i jak dla mnie wyszło idealnie, podaję więc moje proporcje. Szyszki są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące się. Zarówno dzieci, jak i dorośli byli zachwyceni!

Składniki na ok. 20-25 szyszek:
  • 300 g krówek ciągutek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu

50 g ryżu preparowanego (lub więcej, w oryginalnym przepisie 200 g)
Masło i krówki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy, mieszając aż wszystko się roztopi. Dodajemy kakao i miód, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do gorącej, płynnej masy wsypujemy ryż. Szybko i energicznie mieszamy, tak aby wszystkie kulki ryżu były otoczone czekoladową masą. Z gorącej masy formujemy szyszki. Odporni na wysokie temperatury mogą to robić dłońmi. Na własne potrzeby opracowałam delikatniejszą wersję: łyżką nabieramy porcję gorącej masy, pomagając sobie drugą łyżką formujemy z niej mniej lub bardziej kształtną szyszkę i układamy na papierze do pieczenia. Po wyłożeniu wszystkich porcji, masa ostygnie na tyle, że z łatwością każdej szyszce nadamy dłońmi pożądany kształt. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia i stężenia.

3 komentarze:

  1. Kochana, a gdzie ten ryż można kupić?, bo szczerze mówiąc od Bożego Narodzenia go szukam i nie znalazłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam w Lewiatanie, w dziale ze zdrową żywnością. Życzę owocnych poszukiwań;)

      Usuń
  2. Witam, jeżeli ktos potrzebuje informację gdzie kupić ryż preparowany to moge podpowiedzieć gdzie dostarczam .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń