środa, 25 czerwca 2014

UDKA Z KURCZAKA DUSZONE Z MARCHEWKĄ




Prosty, tradycyjny przepis na duszonego kurczaka. Danie bardzo lubiane przeze mnie w dzieciństwie, więc i teraz chętnie do niego wracam. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsko podane z ziemniakami i pysznym, aksamitnym sosem, do tego ulubiona surówka – po prostu palce lizać!

  • 4 – 6 udek z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • olej

Udka myjemy i osuszamy. Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka, oprószamy solą i pieprzem (ewentualnie ulubioną przyprawą do kurczaka).
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki, a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu kurczaka i podsmażamy przez 2 – 3 minuty. Warzywa dodajemy do garnka z kurczakiem i zalewamy 1 szklanką wody. Wody powinno być tyle, aby mięso było w niej zanurzone mniej więcej do połowy. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min. do miękkości mięsa (lub 12 min. pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo).
Mięso wyjmujemy, a pozostały wywar możemy wykorzystać na sos. W tym celu 1 płaską łyżkę mąki mieszamy z ¼ szklanki śmietany, wlewamy do wywaru i zagotowujemy (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz: