czwartek, 12 czerwca 2014

DESER TRUSKAWKOWY Z JOGURTEM I BEZIKAMI




Pyszny, orzeźwiająco-słodki deser z truskawek, jogurtu i bezików. Inspirowałam się angielskim Eton Mess, lecz zamiast śmietany użyłam lżejszego jogurtu. Prosty i szybki do wykonania, a efekt oszałamiający. W takim deserze można się tylko zakochać!

Składniki na 2 pucharki:
  • 160 g truskawek
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • ewent. 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka bezików
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy. Jeśli wolimy słodsze desery, możemy je zmiksować z łyżeczką cukru pudru.
Beziki kruszymy.
W pucharkach układamy naprzemiennie: pokruszone beziki, mus truskawkowy, jogurt, beziki, mus truskawkowy, jogurt i na wierzch znowu beziki.
Dekorujemy listkami mięty i plasterkami truskawek.
Deser można schłodzić, lecz jeśli użyliśmy zimnego jogurtu z lodówki, nie ma takiej potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz