środa, 26 czerwca 2013

ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE



Pyszny, sycący i aromatyczny obiad na lato do podania z młodymi ziemniakami. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja. Gorąco polecam!

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 kg żeberek
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
Żeberka porcjujemy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Cebule kroimy w kostkę, lekko szklimy na tłuszczu pozostałym po żeberkach i dodajemy do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez ok. 30 min (pod pokrywą szybkowarową 8 min na poziomie turbo).
W tym czasie szatkujemy kapustę. Przekładamy ją do dużego garnka, podlewamy niewielką ilością wody, solimy, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu gdy kapusta zmniejszy swą objętość o połowę.
Do kapusty dodajemy podgotowane żeberka razem z sosem w którym się dusiły. Doprawiamy koncentratem pomidorowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody, mieszamy i dusimy wszystko razem do miękkości mięsa i kapusty przez ok. 20 min (pod pokrywą szybkowarową przez 7 min na poziomie turbo).
Podajemy z młodymi ziemniakami lub pieczywem.

 Przepis pochodzi z gazetki „Przyślij przepis” z 2008 r.

1 komentarz:

  1. Takich żeberek nie jadłam jeszcze, ale wyglądają bardzo aromatycznie

    OdpowiedzUsuń