czwartek, 28 sierpnia 2014

KLOPSIKI W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ




Klopsiki imprezowe na przekąskę. Duża porcja, do przygotowania na 2 – 3 dni przed podaniem. Świetnie smakują i w oka mgnieniu znikają z półmisków. Gorąco polecam!

Klopsiki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Klopsiki: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, cebulę i czosnek starte na drobnej tarce oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączamy na bibule, studzimy i przekładamy do słoików. Ta porcja mieści się w ok. 3 niespełna litrowych słoikach.

Zalewa: Wodę mieszamy z octem i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę pokrojoną w plastry, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Gotujemy razem przez 2 – 3 minuty. Lekko studzimy i zalewamy słoiki z klopsikami, zwracając uwagę, aby w każdym słoiku był liść laurowy, ziele angielskie i kilka krążków cebuli. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2 – 3  dniach.

3 komentarze:

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak długo można przechowywać ten przysmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce wytrzymują około tygodnia. Dłużej nigdy nie próbowałam, bo szybko się kończą;)

      Usuń