Klopsiki imprezowe na przekąskę. Duża porcja, do przygotowania na 2 – 3 dni przed podaniem. Świetnie smakują i w oka mgnieniu znikają z półmisków. Gorąco polecam!
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 4 szklanki wody
- 1 ½ szklanki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Klopsiki: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę
tartą, cebulę i czosnek starte na drobnej tarce oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze
wyrabiamy i formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je
na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączamy na bibule,
studzimy i przekładamy do słoików. Ta porcja mieści się w ok. 3 niespełna
litrowych słoikach.
Zalewa: Wodę mieszamy z octem i zagotowujemy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę pokrojoną w plastry, liście laurowe,
ziele angielskie, cukier i sól. Gotujemy razem przez 2 – 3 minuty. Lekko
studzimy i zalewamy słoiki z klopsikami, zwracając uwagę, aby w każdym słoiku
był liść laurowy, ziele angielskie i kilka krążków cebuli. Zakręcamy i
przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2 – 3 dniach.
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńA jak długo można przechowywać ten przysmak?
OdpowiedzUsuńW lodówce wytrzymują około tygodnia. Dłużej nigdy nie próbowałam, bo szybko się kończą;)
Usuń