środa, 20 sierpnia 2014

CIASTO KILIMANDŻARO




Dwa puszyste blaty biszkoptowe przełożone jabłkami i masą budyniową. Ciasto wg przepisu siostry Anastazji – pierwsze z jej bogatego repertuaru w moim wykonaniu. Świetnie smakuje, fajnie się prezentuje, no i ma oryginalną nazwę. Bardzo podobne do szarlotki królewskiej, którą często piekę. Zrobiłam z papierówkami, ale każde inne jabłka nadające się na szarlotkę będą równie dobre. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
  • ½ litra mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżki masła
  • 2-3 łyżki wody
  • wiórki kokosowe

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Wlewamy olej i wodę, miksujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 minut. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę (w oryginale – ścieramy na dużych oczkach tarki). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do momentu, aż część jabłek się rozgotuje, a reszta nadal pozostanie w kosteczkach. Wsypujemy 2 suche galaretki i dobrze mieszamy. Studzimy.

Masa budyniowa: 1 szklankę mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie przypominała konsystencją gęsty budyń. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na jasny puch i wciąć miksując dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu..
Polewa czekoladowa: Nad garnkiem z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalowa miseczkę. Łamiemy do niej czekoladę i dodajemy masło i wodę. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Wykonanie: W blaszce układamy pierwszy blat ciasta. Wykładamy schłodzoną masę jabłkową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby masa trochę stężała. Na masie jabłkowej rozsmarowujemy krem budyniowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dekoracyjnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Jedz polskie jabłka

11 komentarzy:

  1. Nie jadłam takiego ciasta, wygląda apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto- Twoje ślicznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz robiłam to ciasto jest bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nie widziałam takiego ciasta chociaż jestem cukiernikiem

    OdpowiedzUsuń
  5. musze kiedyś takie zrobić :) fajny przepisik, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło taka jak na zdjęciu , moja rodzina zajada się :) polecam ten przepis ???

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pyszne! Pierwsze ciasto, które mi wyszło :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Żóltka dodawac po jednym tak jak w biszkoptach? Lyzki maki i kakao czubate czy z lekka gorka? Moze ile gram ? Proszek do pieczenia plaskie lyzeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, żółtka dodajemy stopniowo po jednym, cały czas miksując. Do odmierzania łyżek i łyżeczek używam specjalnych miarek. Łyżka ma zawsze 15 ml pojemności, a łyżeczka 5 ml. Używając tradycyjnych łyżek do zupy powinny one być lekko czubate.

      Usuń
    2. Dziękuje :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. wyglada pysznie napewno upieke na swieta ! sliczne dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń