poniedziałek, 11 sierpnia 2014

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ NA ZIMĘ




Ogórki z musztardą mają lekko pikantny i słodko-kwaśny smak. Dzięki krótkiej pasteryzacji są jędrne i chrupiące. Moje pokroiłam w plastry, ale jeśli macie odpowiednią ilość małych, zgrabnych ogóreczków warto je powkładać do słoików w całości. Może i zalewa musztardowa nie wygląda zbyt apetycznie, ale ogórki wychodzą z niej naprawdę przepyszne. Polecam!

  • 4 kg ogórków
  • 2 cebule
  • po 1 liściu laurowym na każdy słoik
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoik
Zalewa:
  • 2 szklanki octu
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek soli
  • 2 szklanki cukru
  • słoiczek musztardy, np. sarepskiej – ok. 180 g
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki myjemy, kroimy w grube plastry i ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka piórek cebuli, po 1 liściu laurowym i po 2 ząbki ziela angielskiego.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut.

Inspiracja: gazetka „Przetwory i nalewki” z moimi małymi zmianami.

3 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam zestaw słoików z ogórkami z Pani przepisu, ale widzę, że musztarda jakby oddzieliła się trochę w zalewie - czy to normalny objaw? Mam nadzieję, bo byłoby szkoda 20 sztuk wyrzucać.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się właśnie dzieje w przypadku tej zlewy, dlatego napisałam, że nie wygląda to zbyt apetycznie;) U mnie wygląda to identycznie jak u Pani, a zjedliśmy już kilka słoików i wszystkie były bardzo dobre, jędrne i chrupiące oraz idealnie słodko-kwaśne.

      Usuń
  2. Wyglądają jakby musztarda się zwarzyla ale to tak ma być mimo tego są bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń