poniedziałek, 23 marca 2015

CIASTO Z PRINCE POLO




Widziałam już wiele pomysłów na ciasto z dodatkiem popularnych batoników Prince Polo, więc postanowiłam przygotować także swoją, uproszczoną wersję. Pierwsze skrzypce gra w niej krem budyniowy, mocno nadziany kawałkami batoników i orzechami, a smaku dopełnia poncz z kawy i rumu. Całość smakuje naprawdę pysznie. Polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
Krem:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 200 g masła
  • 200 g batoników Prince Polo (4 batoniki XXL)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
Do nasączania:
  • 150 ml mocnej kawy
  • 50 ml rumu
Polewa:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła

Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Krem: Budyń mieszamy w 150 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a następnie krem czekoladowy i zmielone orzechy. Na koniec wsypujemy batoniki Prince Polo pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy.

Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Wykonanie: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy na dnie blaszki i nasączamy połową kawy z rumem. Wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy resztą kawy z rumem. Smarujemy polewą czekoladową. Możemy udekorować kawałkami Prince Polo.

6 komentarzy:

  1. Muszę przyznać że to jedno z moich ulubionych ciast :) Mój przepis jest nieco inny, z taką bezą ciasteczkową. Jakby też nie było niebo w gębie! Na święta obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się to ciacho podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt bez proszku do pieczenia ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do biszkoptu nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnym dodawaniu pozostałych składników, aby piana z białek nie opadła. Wszystkie biszkopty piekę w ten sposób od wielu lat i zawsze się udają. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. Witam,
    Dziś upiekłam to ciasto, wyszło naprawdę smaczne:-D zmodyfikowałam tylko kilka szczegółów przepisu, o niektórych, np. o cukrze waniliowym, zapomniałam, ale wypiek i tak wszystkim smakował :) Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu :-)
    Pozdrawiam. :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dziękuję za komentarz i życzę samych udanych wypieków :)

      Usuń