Widziałam już wiele pomysłów na ciasto z dodatkiem popularnych
batoników Prince Polo, więc postanowiłam przygotować także swoją, uproszczoną
wersję. Pierwsze skrzypce gra w niej krem budyniowy, mocno nadziany kawałkami
batoników i orzechami, a smaku dopełnia poncz z kawy i rumu. Całość smakuje
naprawdę pysznie. Polecam!
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 200 g masła
- 200 g batoników Prince Polo (4 batoniki XXL)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
- 150 ml mocnej kawy
- 50 ml rumu
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 30 – 35 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu).
Krem: Budyń mieszamy w 150 ml mleka z cukrem i cukrem
waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając gotujemy do
zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego
budyniu, a następnie krem czekoladowy i zmielone orzechy. Na koniec wsypujemy
batoniki Prince Polo pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy.
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Wykonanie: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Pierwszy blat układamy na dnie blaszki i nasączamy połową kawy z rumem.
Wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy resztą kawy z
rumem. Smarujemy polewą czekoladową. Możemy udekorować kawałkami Prince Polo.
Muszę przyznać że to jedno z moich ulubionych ciast :) Mój przepis jest nieco inny, z taką bezą ciasteczkową. Jakby też nie było niebo w gębie! Na święta obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to ciacho podoba :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt bez proszku do pieczenia ???
OdpowiedzUsuńDo biszkoptu nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnym dodawaniu pozostałych składników, aby piana z białek nie opadła. Wszystkie biszkopty piekę w ten sposób od wielu lat i zawsze się udają. Pozdrawiam ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam to ciasto, wyszło naprawdę smaczne:-D zmodyfikowałam tylko kilka szczegółów przepisu, o niektórych, np. o cukrze waniliowym, zapomniałam, ale wypiek i tak wszystkim smakował :) Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu :-)
Pozdrawiam. :-D
Super! Dziękuję za komentarz i życzę samych udanych wypieków :)
Usuń