Trójniaki nutellowe to mój pomysł na mini serniczki bez
pieczenia z potrójną porcją lubianej nie tylko przez dzieci Nutelli. Idealne na
karnawałowe spotkania, a także jako prezent-niespodzianka dla bliskiej osoby.
Pysznie słodkie, a jednocześnie orzeźwiające i chłodne poprawią humor każdemu
smakoszowi Nutelli.
- 350 g kremu czekoladowego Nutella
- 250 g sucharów
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 300 g mielonego twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka wiśniowa
- słoik kompotu z wiśni
Suchary drobno kruszymy lub mielimy. Dodajemy 250 g Nutelli
i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wykładamy na dno 8
metalowych obręczy o średnicy 8 cm i wysokości 6 – 7 cm (obręcze można wykonać
domowym sposobem wycinając koła z plastikowych butelek lub robiąc obręcze z
papieru do pieczenia). Mocno ugniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. 300 ml śmietanę
kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy mielony twaróg, cukier puder i 50 g
Nutelli. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody, studzimy do
temperatury pokojowej, wlewamy do masy i dobrze miksujemy. Masę serową
przelewamy na schłodzone spody w obręczach. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wiśnie z kompotu odcedzamy i układamy na masie serowej.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy szklankę kompotu z
wiśni i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalewamy
nią wiśnie. Chłodzimy do całkowitego stężenia.
Po tym czasie serniczki delikatnie wyjmujemy z obręczy i
układamy na paterze.
Pozostałe 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy 50 g
Nutelli, miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
gwiazdki. Dekorujemy wierzch mini serniczków. Dodatkowo do dekoracji można użyć
też cukrowej posypki, listków mięty lub wisienek w żelu.
Wypróbowałem, w sumie było mniej pracy niż myślałem.
OdpowiedzUsuń