poniedziałek, 22 stycznia 2018

TRÓJNIAKI NUTELLOWE - MINI SERNICZKI NA ZIMNO




Trójniaki nutellowe to mój pomysł na mini serniczki bez pieczenia z potrójną porcją lubianej nie tylko przez dzieci Nutelli. Idealne na karnawałowe spotkania, a także jako prezent-niespodzianka dla bliskiej osoby. Pysznie słodkie, a jednocześnie orzeźwiające i chłodne poprawią humor każdemu smakoszowi Nutelli. 

Składniki na 8 mini serniczków:
  • 350 g kremu czekoladowego Nutella
  • 250 g sucharów
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 300 g mielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • słoik kompotu z wiśni

Suchary drobno kruszymy lub mielimy. Dodajemy 250 g Nutelli i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wykładamy na dno 8 metalowych obręczy o średnicy 8 cm i wysokości 6 – 7 cm (obręcze można wykonać domowym sposobem wycinając koła z plastikowych butelek lub robiąc obręcze z papieru do pieczenia). Mocno ugniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. 300 ml śmietanę kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy mielony twaróg, cukier puder i 50 g Nutelli. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody, studzimy do temperatury pokojowej, wlewamy do masy i dobrze miksujemy. Masę serową przelewamy na schłodzone spody w obręczach. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wiśnie z kompotu odcedzamy i układamy na masie serowej. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy szklankę kompotu z wiśni i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalewamy nią wiśnie. Chłodzimy do całkowitego stężenia.
Po tym czasie serniczki delikatnie wyjmujemy z obręczy i układamy na paterze.
Pozostałe 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy 50 g Nutelli, miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy wierzch mini serniczków. Dodatkowo do dekoracji można użyć też cukrowej posypki, listków mięty lub wisienek w żelu. 

1 komentarz: