czwartek, 24 listopada 2016

URODZINOWY TORT Z OPŁATKIEM




Dzieci uwielbiają kolorowe torty ze swoimi ulubionymi postaciami z bajek, a nie zawsze mamy czas, lub zdolności, aby sprostać im wymaganiom. I tu z pomocą przychodzą nam jadalne obrazki drukowane na opłatkach. Do wyboru mamy setki wzorów w wielu rozmiarach, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na obrazku można też wydrukować dowolny napis, np. imię solenizanta. Opłatek wystarczy odpowiednio wcześnie zamówić (zwykle robię to przez Internet) i nałożyć około 2 godzin przed podaniem tortu. Krótko po nałożeniu zwykle zaczyna się marszczyć i falować, tworząc nierówną powierzchnię, ale gdy nabierze odpowiednio dużo wilgoci, znowu ładnie się rozprostowuje. Tort kroimy ostrym nożem, bo opłatek lubi się trochę ciągnąć. Moja propozycja to tort śmietanowo-owocowy. Bardzo łatwy i szybki, a przy tym lekki i smaczny. Taka opcja zawsze smakuje wszystkim dzieciom!

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem owocowy:
  • 1 szklanka zmiksowanych jagód lub truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki wody
Dodatkowo:
  • opłatek na tort z kolorowym wydrukiem
  • cukrowe kwiatki i serduszka lub kolorowa posypka

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem owocowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i mus z jagód lub truskawek, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy. 

Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder do smaku, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy.

Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku. Smarujemy połową kremu owocowego, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i smarujemy resztą kremu owocowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Tort na tym etapie wstawiamy na ok. 2 – 3 godziny do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym, zostawiając niewielką część na dekorację. Górę bardzo starannie wyrównujemy. Gotowy opłatek przycinamy tak, aby jego średnica była ok. 1 cm mniejsza niż średnica tortu i układamy go dokładnie po środku, lekko dociskając i wygładzając, aby równo przylegał do całej powierzchni. Resztę kremu śmietankowego przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dookoła, zakrywając miejsce łączenia się brzegu opłatka z tortem. Całość dowolnie dekorujemy cukrowymi kwiatkami lub kolorową posypką. Tort przechowujemy w lodówce.

Opłatek kwadrans po nałożeniu lekko pomarszczony:


Opłatek po około 2 godzinach znowu idealnie gładki:

5 komentarzy:

  1. super wygladaja te torty !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ood jedna z mas mozna posmaroac dzemem??? I czy ten mus moze byc z mrozonych truskawek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, biszkopt przed nałożeniem kremu owocowego można posmarować dżemem, najlepiej o smaku owoców których użyjemy. Truskawki mogą być mrożone, sama często właśnie takich używam. Wcześniej należy je rozmrozić.

      Usuń
  3. Na ile osób ten tort wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmuje się, że tort o średnicy 24 cm wystarcza dla 15-20 osób, w zależności od tego jak duże porcje kroimy.

      Usuń