Dzieci uwielbiają kolorowe torty ze swoimi ulubionymi
postaciami z bajek, a nie zawsze mamy czas, lub zdolności, aby sprostać im
wymaganiom. I tu z pomocą przychodzą nam jadalne obrazki drukowane na opłatkach.
Do wyboru mamy setki wzorów w wielu rozmiarach, tak aby każdy mógł znaleźć coś
dla siebie. Na obrazku można też wydrukować dowolny napis, np. imię
solenizanta. Opłatek wystarczy odpowiednio wcześnie zamówić (zwykle robię to
przez Internet) i nałożyć około 2 godzin przed podaniem tortu. Krótko po
nałożeniu zwykle zaczyna się marszczyć i falować, tworząc nierówną powierzchnię,
ale gdy nabierze odpowiednio dużo wilgoci, znowu ładnie się rozprostowuje. Tort
kroimy ostrym nożem, bo opłatek lubi się trochę ciągnąć. Moja propozycja to
tort śmietanowo-owocowy. Bardzo łatwy i szybki, a przy tym lekki i smaczny. Taka
opcja zawsze smakuje wszystkim dzieciom!
- 8 jajek
- szczypta soli
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka zmiksowanych jagód lub truskawek
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ szklanki wody
- opłatek na tort z kolorowym wydrukiem
- cukrowe kwiatki i serduszka lub kolorowa posypka
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.
Krem owocowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i mus z jagód lub truskawek, a na
koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną.
Miksujemy.
Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder do smaku, a na koniec żelatynę
rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy.
Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy
od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do
pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze,
nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku.
Smarujemy połową kremu owocowego, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i
smarujemy resztą kremu owocowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem
biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Tort na tym etapie wstawiamy na ok.
2 – 3 godziny do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie wierzch i boki tortu
smarujemy kremem śmietankowym, zostawiając niewielką część na dekorację. Górę
bardzo starannie wyrównujemy. Gotowy opłatek przycinamy tak, aby jego średnica
była ok. 1 cm mniejsza niż średnica tortu i układamy go dokładnie po środku,
lekko dociskając i wygładzając, aby równo przylegał do całej powierzchni.
Resztę kremu śmietankowego przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną
końcówką i wyciskamy dookoła, zakrywając miejsce łączenia się brzegu opłatka z
tortem. Całość dowolnie dekorujemy cukrowymi kwiatkami lub kolorową posypką.
Tort przechowujemy w lodówce.
Opłatek kwadrans po nałożeniu lekko pomarszczony:
Opłatek po około 2 godzinach znowu idealnie gładki:
super wygladaja te torty !!!
OdpowiedzUsuńA czy ood jedna z mas mozna posmaroac dzemem??? I czy ten mus moze byc z mrozonych truskawek???
OdpowiedzUsuńTak, biszkopt przed nałożeniem kremu owocowego można posmarować dżemem, najlepiej o smaku owoców których użyjemy. Truskawki mogą być mrożone, sama często właśnie takich używam. Wcześniej należy je rozmrozić.
UsuńNa ile osób ten tort wystarczy?
OdpowiedzUsuńPrzyjmuje się, że tort o średnicy 24 cm wystarcza dla 15-20 osób, w zależności od tego jak duże porcje kroimy.
UsuńZawsze zamawiałam tego typu torty ze strony (podsyłam odnośnik), bo myślałam, że nie jest możliwe zrobienie czegoś takiego w domu. Jednak jest:D Następnym razem spróbuję wyczarować coś takiego sama, ale na początku przyda się jakieś pieczenie testowe, żeby w dniu imprezy nie zostać bez torta :D
OdpowiedzUsuńA czy krem po czasie, nie strzele na tyle ze nie będzie się dało go nałożyć rękawem ?
OdpowiedzUsuńKrem śmietankowy na żelatynie przygotowujemy tuż przed nakładaniem go na tort. Najpierw na boki i górę, układamy opłatek i resztą dekorujemy.
OdpowiedzUsuńOplatek naklada sie na krem śmietankowy czy na jakis inny?
OdpowiedzUsuńNa śmietankowy, dokładnie tak jak w opisie wykonania tortu.
UsuńWitam, czy zamiast podanych owoców można zmiksować cytrynę lub pomarańczę? Córka chciała krem cytrusowy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że dodałabym w tym przypadku sok wyciśnięty z 1 cytryny, zwiększając jednocześnie ilość serka mascarpone do 500g. Żeby było bardziej cytrusowo można też zwiększyć ilość soku z cytryny w ponczu do nasączania. Życzę udanego wypieku;)
UsuńBardzo smaczny tort. Będę go piec już czwarty raz. Zamiast kremu owocowego używam dżem wiśniowy. Wszystkim smakuje i podoba się wizualnie:)
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt po upieczeniu 9d razu wyciągamy ? Rzucamy?
OdpowiedzUsuńWyciągam od razu i nie rzucam.
UsuńMega. Wyszedl wyśmienity. Dzieki
OdpowiedzUsuńWitam ,chce się podjąć wykonania takiego tortu czy na tortownice o średnicy 26 cm też się nada ten przepis ?
OdpowiedzUsuńTak, uda się również w tortownicy 26 cm, będzie tylko minimalnie niższy. Proszę zwrócić uwagę aby użyć 8 dużych jajek, jeśli będą małe najlepiej dołożyć jedno więcej. Pozdrawiam
UsuńMam pytanie dotyczące kremu śmietankowego. Chciałabym sobie całość tortu przygotować dzień wcześniej to znaczy np. w piątek oprócz nałożenia opłatku i dekoracji wokół. Czy mogę sobie zrobić krem śmietankowy w piątek wieczorem, nałożyć go na górę i boki wstawić do lodówki, a w sobotę nałożyć na wierzch opłatek i udekorować resztę?
OdpowiedzUsuńTak, może być dzień wcześniej, o ile krem śmietankowy nie będzie potrzebny do dekoracji po nałożeniu opłatka, np na falbankę wokół. W tym przypadku lepiej zrobić go tuż przed wykończeniem. Przygotowanie kremu nie zajmuje dużo czasu.
UsuńWitam. A mam pytanie takie jeśli zrobię tort dzień wcześniej i go obłożę masa śmietankowa to czy opłatek się przyklei na drugi dzień? Czy lepiej jest tort przełożyć masa w środku i dopiero rano go obłożyć?
OdpowiedzUsuńMasę śmietankową najlepiej zrobić przed wykładaniem opłatka, na świeżo. Jest na żelatynie, więc zrobiona dzień wcześniej nie byłaby już taka plastyczna.
UsuńDzien dobry,
OdpowiedzUsuńW sobotę mam impreze czy dziś mogę w całości zrobić(masa + ułożnie opłatka) tort?
I czy opłatek opłatek położony na masie smietanowej nie zmieknie
?
Radzę zrobić dziś biszkopt i przełożyć kremem owocowym, a krem śmietanowy i opłatek nałożyć dopiero w sobotę rano. Nie zajmuje to dużo czasu, a na świeżo będzie dużo ładniej. Po dwóch dniach opłatek nie wygląda już tak ładnie, kolory i kształty rozmywają się od wchłoniętej wilgoci.
UsuńBędę robić tort w sobotę ,czy mogę dorzucić np.mrozone borówki do kremu w całości bez blendowania ,moje dzieci zawsze wyglądają z tortu owoce 😄
OdpowiedzUsuńPowinno być ok, ale nie mam pewności czy w trakcie rozmrażania nie puszczą zbyt dużo wody. Pewniejsze byłyby owoce świeże
UsuńDziękuję ślicznie za odpowiedź
OdpowiedzUsuń