środa, 30 listopada 2016

ROLADA PIERNIKOWO-SEROWA Z DYNIĄ




Rolada zdecydowanie w jesienno-świątecznym klimacie z dynią i piernikowym aromatem. To jeden z moich ulubionych wypieków. Mus z pieczonej dyni powoduje, że biszkopt jest wilgotny i sprężysty, bardzo dobrze się zwija i nie pęka. Idealnym uzupełnieniem jest serowy farsz kontrastujący z ciemnym biszkoptem. Gorąco polecam!

Ciasto:
  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 300 g mielonego twarogu z wiaderka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mus z dyni oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę, oprószamy ją cukrem pudrem i wykładamy upieczone ciasto papierem do pieczenia od góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.

Masa serowa: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Zimną roladę rozwijamy i od środka smarujemy kremem. Ponownie zwijamy, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. do schłodzenia.
Przed podaniem roladę oprószamy cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Piękna rolada:) Uwielbiam rolady, właśnie upiekłam piernikową, także podobne u nas smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pięknie oprószona! wspaniała rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te jesienne, korzenne smaki! piękny wzorek

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! A czym można zastąpić dynię? Jakimś dżemem może?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez wypróbowania nie chciałabym podawać niesprawdzonej alternatywy dla dyni. Najbezpieczniej upiec zwykły biszkopt kakaowy z dodatkiem przyprawy do piernika i przed zwijaniem delikatnie nasączyć go jakimś sokiem.

      Usuń