Rolada zdecydowanie w jesienno-świątecznym klimacie z dynią
i piernikowym aromatem. To jeden z moich ulubionych wypieków. Mus z pieczonej
dyni powoduje, że biszkopt jest wilgotny i sprężysty, bardzo dobrze się zwija i
nie pęka. Idealnym uzupełnieniem jest serowy farsz kontrastujący z ciemnym
biszkoptem. Gorąco polecam!
- ½ szklanki musu z pieczonej dyni
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 300 g mielonego twarogu z wiaderka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- cukier puder do oprószenia
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka,
a na koniec mus z dyni oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą
do piernika. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto
wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
15 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę, oprószamy ją
cukrem pudrem i wykładamy upieczone ciasto papierem do pieczenia od góry.
Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż
krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.
Masa serowa: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Zimną
roladę rozwijamy i od środka smarujemy kremem. Ponownie zwijamy, zawijamy w
ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. do schłodzenia.
Przed podaniem roladę oprószamy cukrem pudrem.
Piękna rolada:) Uwielbiam rolady, właśnie upiekłam piernikową, także podobne u nas smaki:)
OdpowiedzUsuńjak pięknie oprószona! wspaniała rolada :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te jesienne, korzenne smaki! piękny wzorek
OdpowiedzUsuńPiękna! A czym można zastąpić dynię? Jakimś dżemem może?
OdpowiedzUsuńBez wypróbowania nie chciałabym podawać niesprawdzonej alternatywy dla dyni. Najbezpieczniej upiec zwykły biszkopt kakaowy z dodatkiem przyprawy do piernika i przed zwijaniem delikatnie nasączyć go jakimś sokiem.
UsuńRolada rewelacja!😊Moje smaki.
OdpowiedzUsuń