Złocisty chlebek podwójnie dyniowy – z pestkami i puree z
pieczonej dyni. Pszenny, miękki i puszysty, z lekko chrupiącą skórką – poleca się
do jesiennych kanapek! Można go upiec w maszynie do pieczenia chleba, choć ja
zwykle wykorzystuję ją jedynie do wyrabiania i wyrastania ciasta, bo
najbardziej lubimy chlebki wypiekane tradycyjnie w mocno nagrzanym piekarniku.
- 4 ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki puree z pieczonej dyni
- 25 g świeżych drożdży
- 110 ml maślanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki cieplej wody
- 1 ½ łyżki płynnego miodu
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki pestek dyni
Świeże drożdże rozcieramy z miodem i łyżką ciepłej wody,
odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce łączymy
pozostałe składniki, wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie i elastyczne
ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki z dyni. Ciasto formujemy w kulę i
wkładamy do dużej, natłuszczonej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe
miejsce na ok. 1- 1,5 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę
oprószoną mąką. Formujemy podłużny, owalny bochenek i układamy go w
natłuszczonej keksówce o wymiarach 12 x 30 cm. Wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy
i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie blaszkę wstawiamy
do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 2000C (lub do 2200C
bez termoobiegu) na ok. 40 min. Dobrze upieczony chleb powinien mieć twardą
skórkę na wierzchu i wydawać głuchy odgłos, gdy popukamy go od spodu. Po
wyjęciu z piekarnika chleb przekładamy na metalową kratkę, aby ostygł.
Inspiracja: Chleb – Wielka ilustrowana encyklopedia domowych
wypieków
Idealny chleb :) Ciekawa jestem jak smakuje.
OdpowiedzUsuń