wtorek, 6 grudnia 2016

ZŁOCISTY CHLEB DYNIOWY




Złocisty chlebek podwójnie dyniowy – z pestkami i puree z pieczonej dyni. Pszenny, miękki i puszysty, z lekko chrupiącą skórką – poleca się do jesiennych kanapek! Można go upiec w maszynie do pieczenia chleba, choć ja zwykle wykorzystuję ją jedynie do wyrabiania i wyrastania ciasta, bo najbardziej lubimy chlebki wypiekane tradycyjnie w mocno nagrzanym piekarniku.  

  • 4 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki puree z pieczonej dyni
  • 25 g świeżych drożdży
  • 110 ml maślanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki cieplej wody
  • 1 ½ łyżki płynnego miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki pestek dyni

Świeże drożdże rozcieramy z miodem i łyżką ciepłej wody, odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce łączymy pozostałe składniki, wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki z dyni. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do dużej, natłuszczonej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Formujemy podłużny, owalny bochenek i układamy go w natłuszczonej keksówce o wymiarach 12 x 30 cm. Wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie blaszkę wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu) na ok. 40 min. Dobrze upieczony chleb powinien mieć twardą skórkę na wierzchu i wydawać głuchy odgłos, gdy popukamy go od spodu. Po wyjęciu z piekarnika chleb przekładamy na metalową kratkę, aby ostygł.


Inspiracja: Chleb – Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków

1 komentarz: