Podrzucając pomysł na wigilijną dekorację sałaki jarzynowej życzę
wszystkim świąt pachnących choinką i piernikiem, kolorowych i rozświetlonych,
pełnych wzajemnej miłości oraz dużo, dużo odpoczynku!
- 5 – 6 ziemniaków
- 3 – 4 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- ½ średniego selera
- 4 – 5 średnich ogórków kiszonych
- 1 por
- 6 jajek
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- ok. 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Gotujemy
na parze do miękkości. Studzimy. Jedną małą marchewkę oraz gruby plaster
ziemniaka odkładamy do dekoracji, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w
kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę, a białą część pora w cienkie
paseczki. Groszek i kukurydzę odsączamy.
Niewielką część kukurydzy oraz prawie cały groszek odkładamy do
dekoracji.
W misce łączymy wszystkie warzywa z jajkami. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem, mieszamy z 3
łyżkami majonezu.
Z papieru do pieczenia wycinamy kształt choinki. Układamy go
na paterze lub desce do krojenia i wg kształtu pokrywamy sałatką. Krawędzie
wyrównujemy i całą choinkę smarujemy cienką warstwą majonezu. Z plastra ziemniaka
wycinamy gwiazdę, a z marchewki krążki. Na warstwie majonezu układamy kukurydzę
tworząc złoty łańcuch, następnie krążki marchewki udające bombki oraz
ziemniaczaną gwiazdę na czubek. Pozostałą powierzchnię pokrywamy zielonym
groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz