piątek, 23 grudnia 2016

SAŁATKA CHOINKA




Podrzucając pomysł na wigilijną dekorację sałaki jarzynowej życzę wszystkim świąt pachnących choinką i piernikiem, kolorowych i rozświetlonych, pełnych wzajemnej miłości oraz dużo, dużo odpoczynku!

  • 5 – 6 ziemniaków
  • 3 – 4 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 4 – 5 średnich ogórków kiszonych
  • 1 por
  • 6 jajek
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Gotujemy na parze do miękkości. Studzimy. Jedną małą marchewkę oraz gruby plaster ziemniaka odkładamy do dekoracji, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę, a białą część pora w cienkie paseczki. Groszek i kukurydzę odsączamy.  Niewielką część kukurydzy oraz prawie cały groszek odkładamy do dekoracji.
W misce łączymy wszystkie warzywa z jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z 3  łyżkami majonezu.
Z papieru do pieczenia wycinamy kształt choinki. Układamy go na paterze lub desce do krojenia i wg kształtu pokrywamy sałatką. Krawędzie wyrównujemy i całą choinkę smarujemy cienką warstwą majonezu. Z plastra ziemniaka wycinamy gwiazdę, a z marchewki krążki. Na warstwie majonezu układamy kukurydzę tworząc złoty łańcuch, następnie krążki marchewki udające bombki oraz ziemniaczaną gwiazdę na czubek. Pozostałą powierzchnię pokrywamy zielonym groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz