Świąteczne ciasto piernikowe przekładane masą serową i
wiśniami w galaretce. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie – trochę piernika,
trochę sernika, a do tego orzeźwiające owoce. Jest lekkie i pyszne – po prostu delicja!
- 7 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 słoiki kompotu z wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy
cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao i razem z przyprawą do
piernika dodajemy do masy delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Ciasto
przelewamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Masa serowa: Twaróg miksujemy z roztopionym masłem i
cukrem pudrem, dodając na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wody.
Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu i odstawiamy.
Odmierzamy ok. 1 litra kompotu, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Kompot
zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i mieszamy aż dobrze się
rozpuszczą. Wsypujemy wiśnie i odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż
galaretka zacznie tężeć.
Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie
blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy w blaszce, smarujemy większą częścią
masy serowej (ok. ¾ całości) i delikatnie układamy drugi blat biszkoptu.
Smarujemy pozostałą masą serową, a na wierzch wylewamy zaczynająca tężeć
galaretkę z wiśniami. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
wszystko co ma wiśnie jest pyszne
OdpowiedzUsuń