środa, 14 grudnia 2016

PIERNIKOWA DELICJA Z WIŚNIAMI




Świąteczne ciasto piernikowe przekładane masą serową i wiśniami w galaretce. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie – trochę piernika, trochę sernika, a do tego orzeźwiające owoce. Jest lekkie i pyszne – po prostu delicja!

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 słoiki kompotu z wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao i razem z przyprawą do piernika dodajemy do masy delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Masa serowa: Twaróg miksujemy z roztopionym masłem i cukrem pudrem, dodając na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wody. 

Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu i odstawiamy. Odmierzamy ok. 1 litra kompotu, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Kompot zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i mieszamy aż dobrze się rozpuszczą. Wsypujemy wiśnie i odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy w blaszce, smarujemy większą częścią masy serowej (ok. ¾ całości) i delikatnie układamy drugi blat biszkoptu. Smarujemy pozostałą masą serową, a na wierzch wylewamy zaczynająca tężeć galaretkę z wiśniami. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz: