środa, 21 grudnia 2016

KOSTKA MAKOWA Z MASĄ KRÓWKOWĄ




Jedną z moich tegorocznych bożonarodzeniowych propozycji jest ciężki, tradycyjny makowiec przełożony lekką masą krówkową i zwieńczony grubą warstwą kakaowej polewy. Wyjątkowy smak na wyjątkową okazję. Gorąco polecam!

Ciasto makowe:
  • 400 g suchego maku
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem krówkowy:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru pudru

Ciasto makowe: Mak zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. Po tym czasie przestudzony mak dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy przestudzone masło, a następnie po 1 łyżce zmielonego maku. Dodajemy odrobinę aromatu migdałowego, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę i dzieląc na 2 – 3 porcje dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 – 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Krem krówkowy: Budyń mieszamy z łyżką cukru oraz pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec masę krówkową.

Polewa czekoladowa: Cukier puder przesiewamy do miski. Masło, wodę i kakao podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i gorącą masą zalewamy cukier puder. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.

Wykonanie: Ciasto makowe wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i smarujemy kremem krówkowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wierzch smarujemy wciąż ciepłą polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

1 komentarz:

  1. Placek tragedia, masa się waży, co zresztą widać na zdjęciu. Jak się nie ma doświadczenia w pieczeniu, to takiego gniota nie poleca się innym.

    OdpowiedzUsuń