piątek, 30 grudnia 2016

SAŁATKA KRÓL IMPREZY




Warstwowa sałatka meksykańska o dumnej nazwie „Król Imprezy”, którą zawdzięcza koronie z Nachosów. Długo się do niej zabierałam, a tak nam posmakowała, że robiłam ją już dwa razy pod rząd. Jest kilka wersji tej sałatki, więc każdy może dodać coś od siebie, bo najważniejszy jest końcowy efekt wizualny. Jest treściwa, sycąca, lekko pikantna i bardzo smaczna. Jeśli mięso i pieczarki podsmażymy wcześniej, samo jej złożenie zajmie nam dosłownie kilka chwil, tuż przed imprezą. Gorąco polecam na Sylwestra i w karnawale!

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • chipsy Tortilla Nachos
Sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy rozdrobnione mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy drobno posiekany czosnek, przecier pomidorowy, sól, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz pieprz ziołowy. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem przez około 2 minuty. Studzimy.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączamy. Ser żółty ścieramy na średnich oczkach tarki. Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.

W przezroczystej salaterce układamy kolejno warstwami:

1 – kapusta pekińska
2 – pomidorki koktajlowe
3 – podsmażone mięso
4 – podsmażone pieczarki
5 – kukurydza
6 – czerwona fasola
7 – sos
8 – tarty ser żółty
9  - chipsy Tortilla Nachos – kilka chipsów kruszymy na środek sałatki, pozostałe układamy dookoła tworząc koronę

Inspiracja: Meksykańska sałatka warstwowa oraz podobne znalezione w internecie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz