Skrzydełka w złocistej, chrupiącej panierce z płatków
kukurydzianych to nasze ostatnie odkrycie. W mgnieniu oka rozchodzą się na
każdej imprezie, a na co dzień podaję je na obiad z frytkami i ulubioną surówką.
Lekko pikantne (ilość przypraw można zwiększyć jeśli ktoś lubi), soczyste w
środku i chrupiące na zewnątrz. Gorąco polecam!
- 1 - 1,5 kg skrzydełek (bez lotek)
- 2 litry bulionu drobiowego
- 150 g płatków kukurydzianych
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 2 jajka
- 1 litr oleju
Skrzydełka przecinamy w stawie na dwie części, wrzucamy do
gorącego bulionu i gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy w malakserze lub wsypujemy
do foliowego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta.
Mąkę mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, kurkumą,
pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i cynamonem.
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. W szerokim garnku lub
głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Przestudzone skrzydełka panierujemy w mące z przyprawami,
zanurzamy w jajku i na koniec obtaczamy w rozdrobnionych płatkach
kukurydzianych. Delikatnie wrzucamy po kilka sztuk na głęboki, rozgrzany olej i
smażymy po 2 – 3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Świetny przepis! Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a te Twoje są naprawdę apetyczne. Głównie zajadam się skrzydełkami z KFC, ponieważ tam pracuję i mogę trochę taniej je kupić. Jednak te tutaj biją tamte na głowę. Serdecznie Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń