czwartek, 8 grudnia 2016

SKRZYDEŁKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH




Skrzydełka w złocistej, chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to nasze ostatnie odkrycie. W mgnieniu oka rozchodzą się na każdej imprezie, a na co dzień podaję je na obiad z frytkami i ulubioną surówką. Lekko pikantne (ilość przypraw można zwiększyć jeśli ktoś lubi), soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Gorąco polecam!

  • 1 - 1,5 kg skrzydełek (bez lotek)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 litr oleju

Skrzydełka przecinamy w stawie na dwie części, wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy ok. 20  minut, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy w malakserze lub wsypujemy do foliowego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta.
Mąkę mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i cynamonem.
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Przestudzone skrzydełka panierujemy w mące z przyprawami, zanurzamy w jajku i na koniec obtaczamy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Delikatnie wrzucamy po kilka sztuk na głęboki, rozgrzany olej i smażymy po 2 – 3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a te Twoje są naprawdę apetyczne. Głównie zajadam się skrzydełkami z KFC, ponieważ tam pracuję i mogę trochę taniej je kupić. Jednak te tutaj biją tamte na głowę. Serdecznie Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń