Keks bogato nadziany bakaliami to ciasto zdecydowanie świąteczne.
Eleganckie, kolorowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. U
mnie dziś na samych białkach, które zawsze gdzieś się uzbierają. Jeśli nie mam
wystarczającej ilości świeżych, używam mrożonych. Taki keks zawsze wychodzi i
wszystkim smakuje!
- 1 szklanka białek (z 7 – 8 jaj)
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 150 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mieszanych bakalii
- 1 szklanka cukru pudru na lukier
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.
Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie roztopione i
przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią. Wsypujemy
przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższy obrotach
miksera tylko tyle, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy bakalie
wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy szpatułką, aby
równomiernie rozłożyły się w cieście. Blaszkę keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm
natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem i pieczemy
50 – 60 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub
do 1800C bez termoobiegu), do momentu, aż patyczek wbijany w ciasto
będzie suchy. Studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny
gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz