poniedziałek, 12 grudnia 2016

KEKS NA BIAŁKACH




Keks bogato nadziany bakaliami to ciasto zdecydowanie świąteczne. Eleganckie, kolorowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. U mnie dziś na samych białkach, które zawsze gdzieś się uzbierają. Jeśli nie mam wystarczającej ilości świeżych, używam mrożonych. Taki keks zawsze wychodzi i wszystkim smakuje!

  • 1 szklanka białek (z 7 – 8 jaj)
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mieszanych bakalii
  • 1 szklanka cukru pudru na lukier

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższy obrotach miksera tylko tyle, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy bakalie wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy szpatułką, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Blaszkę keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem i pieczemy 50 – 60 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu), do momentu, aż patyczek wbijany w ciasto będzie suchy. Studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz