Na moim stole gości dziś proste ciasto z coca-colą wg Jamesa
Martina z książki „Desserts” (tutaj), bardzo popularne również w polskiej
blogosferze. Delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, a polewę zrobiłam z ulubionej
gorzkiej czekolady. Dzięki coca-coli ciasto jest puszyste i lekko wilgotne. To
taki prosty i pyszny murzynek na co dzień, który sprawdzi się zwłaszcza w tym
poświątecznym czasie, kiedy chwilowo mamy dość wykwintnych ciast z kremem.
Polecam!
- 250 g roztopionego masła
- 200 ml coca – coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Ciasto z coca-colą: Roztopione masło mieszamy z
coca-colą, mlekiem, ekstraktem waniliowym i roztrzepanymi jajkami. W drugiej
misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wsypujemy do mokrych
składników i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Ciasto
przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki
prostokątnej o wymiarach 20 x 26 cm. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym
do 1800C (lub do 1600C z termoobiegiem).
Polewa: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej i smarujemy przestudzone ciasto.
Świetny pomysł chyba sobie zrobię na długi weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń