Kluski z białej kapusty to pyszny i wszechstronny dodatek
obiadowy. Można je podać do zupy, pieczeni, gulaszu lub samodzielnie - polane
stopionym masłem lub okrasą ze skwarek.Zimą jakoś zawsze więcej czasu spędzamy w kuchni, więc na pewno znajdzie się czas na turlanie kluseczek.
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- olej
Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą (a najlepiej bulionem, jeśli mamy),
dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Dobrze odsączamy i
studzimy.
Ugotowaną kapustę mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do
kapusty razem z mąką, jajkiem i kwaśną śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha
włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku lub rosole 5 – 6 minut od wypłynięcia na
powierzchnię.
Podajemy polane stopionym masłem lub skwarkami, jako dodatek
do zup lub pieczeni.
Świetne, przepis już skradłam niebawem wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Kluseczki apetycznie sie prezentuja. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu :-).
OdpowiedzUsuńMaka ma być pszenna czy ziemniaczana? 😊
OdpowiedzUsuńPszenna!
UsuńZ mąką ziemniaczaną są lepsze
OdpowiedzUsuńJaką konsystencję powinno mieć ciasto?
OdpowiedzUsuńTaką aby dało się formować kulki, ale nie powinno być zbyt twarde. Jeśli jest za rzadkie, można dodać odrobinę więcej mąki.
Usuń