piątek, 20 stycznia 2017

KLUSKI Z BIAŁEJ KAPUSTY




Kluski z białej kapusty to pyszny i wszechstronny dodatek obiadowy. Można je podać do zupy, pieczeni, gulaszu lub samodzielnie - polane stopionym masłem lub okrasą ze skwarek.Zimą jakoś zawsze więcej czasu spędzamy w kuchni, więc na pewno znajdzie się czas na turlanie kluseczek.

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą (a najlepiej bulionem, jeśli mamy), dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Dobrze odsączamy i studzimy.
Ugotowaną kapustę mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty razem z mąką, jajkiem i kwaśną śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku lub rosole 5 – 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy polane stopionym masłem lub skwarkami, jako dodatek do zup lub pieczeni.

2 komentarze:

  1. Świetne, przepis już skradłam niebawem wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Kluseczki apetycznie sie prezentuja. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń