czwartek, 26 stycznia 2017

MALAKOFF - CIASTO BEZ PIECZENIA




Zapraszam dziś na pyszny austriacki deser Malakoff. Jest to delikatne, kremowe ciasto na biszkoptach, bez pieczenia. Tradycyjnie nasączane mocnym rumem, u mnie w słonecznej wersji dla dzieci na soku pomarańczowym i nektarze bananowym. Dla koloru dodałam konfiturę dyniowo-pomarańczową własnej produkcji oraz cząstki pomarańczy do dekoracji. Smakuje obłędnie, więc gorąco polecam, tym bardziej że przygotowuje się je szybko i bezproblemowo!

Krem:
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki nektaru bananowego
Poncz:
  • 100 ml nektaru bananowego
  • 50 ml soku pomarańczowego
Dodatkowo:
  • ok. 30 podłużnych biszkoptów
  • ½ szklanki konfitury pomarańczowej
  • spora garść płatków migdałowych

Krem: Jedną szklankę mleka zagotowujemy. Pół szklanki mleka miksujemy ze śmietanką, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym lub pastą waniliową oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Energicznie mieszając wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu oraz nektar bananowy. 

Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 15 x 28 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nektar bananowy mieszamy z sokiem pomarańczowym. Biszkopty zanurzamy na 3 – 4 sekundy w ponczu, aby delikatnie je nasączyć. Układamy na dnie blaszki, jeden obok drugiego. W podłużne szczeliny między biszkoptami nakładamy łyżeczką niewielką ilość konfitury pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Szczeliny ponownie wypełniamy konfiturą pomarańczową. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów lekko uprażonymi na suchej patelni. Gotowe ciasto wstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. 

Inspiracja: Ciasto Malakoff

1 komentarz: