Zapraszam dziś na pyszny austriacki deser Malakoff. Jest to
delikatne, kremowe ciasto na biszkoptach, bez pieczenia. Tradycyjnie nasączane mocnym
rumem, u mnie w słonecznej wersji dla dzieci na soku pomarańczowym i nektarze
bananowym. Dla koloru dodałam konfiturę dyniowo-pomarańczową własnej produkcji oraz
cząstki pomarańczy do dekoracji. Smakuje obłędnie, więc gorąco polecam, tym
bardziej że przygotowuje się je szybko i bezproblemowo!
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki nektaru bananowego
- 100 ml nektaru bananowego
- 50 ml soku pomarańczowego
- ok. 30 podłużnych biszkoptów
- ½ szklanki konfitury pomarańczowej
- spora garść płatków migdałowych
Krem: Jedną szklankę mleka zagotowujemy. Pół szklanki
mleka miksujemy ze śmietanką, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym lub pastą
waniliową oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Energicznie mieszając wlewamy na wrzące
mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu
oraz nektar bananowy.
Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 15 x 28 cm lub
tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nektar bananowy
mieszamy z sokiem pomarańczowym. Biszkopty zanurzamy na 3 – 4 sekundy w ponczu,
aby delikatnie je nasączyć. Układamy na dnie blaszki, jeden obok drugiego. W
podłużne szczeliny między biszkoptami nakładamy łyżeczką niewielką ilość
konfitury pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i układamy kolejną
warstwę nasączonych biszkoptów. Szczeliny ponownie wypełniamy konfiturą
pomarańczową. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy płatkami
migdałów lekko uprażonymi na suchej patelni. Gotowe ciasto wstawiamy na 2 – 3 godziny
do lodówki.
Inspiracja: Ciasto Malakoff
Pyszny.Piekłam tylko z dżemem malinowym.
OdpowiedzUsuń