wtorek, 31 stycznia 2017

TORT KAWOWY




Na dobry tort zawsze znajdzie się okazja, a jeśli będzie potrójnie kawowy to tym bardziej. Biszkopt upiekłam z dodatkiem kawy tradycyjnie mielonej, krem jest na kawie rozpuszczalnej i dodatkowo całość nasączona jest likierem kawowym. Idealny deser dla prawdziwego kawosza!

Biszkopt o średnicy 24 cm:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kawy mielonej
Krem kawowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego
Do nasączenia:
  • 150 ml likieru kawowego
  • 60 ml wody
Do dekoracji:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ciemne kakao do oprószenia
  • wiórki czekoladowe
  • ewentualnie ozdoby cukrowe

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy czubatą łyżkę kawy mielonej i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 40 min. Studzimy. Przed wyjęciem biszkoptu, jego boki delikatnie oddzielamy od blaszki przy pomocy nożyka. 

Krem kawowy: Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką wrzącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, przestudzoną kawę, likier kawowy oraz cukier puder do smaku (ok. 4 łyżek). Miksujemy.

Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody i likieru kawowego. Wykładamy 1/3 kremu kawowego i delikatnie dociskamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go połową pozostałego ponczu i smarujemy połową pozostałego kremu. Wykładamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy go resztą ponczu. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem kawowym. Boki dekorujemy wiórkami czekoladowymi, a górę tortu posypujemy ciemnym kakao (warstwę kakao oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem używając dekoracyjnego szablonu). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dookoła tortu wyciskamy rozetki. Dodatkowo tort można udekorować ozdobami cukrowymi. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz