Roladki schabowe duszone w sosie cebulowo-paprykowym z serem i papryką. Soczyste i rozgrzewające – w sam raz na zimowy obiad!
- 6 plastrów schabu bez kości
- 6 plastrów sera, np. salami
- 6 pasków papryki konserwowej
- 6 łyżeczek majonezu
- 2 duże cebule
- 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
- mąka do panierowania
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz
- olej
Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron
solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, a następnie
układamy plaster sera i pasek papryki. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami i
panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano ze
wszystkich stron. Przekładamy do garnka.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na
tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, oprószamy papryką słodką, ostrą i
wędzoną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy razem ok. 2 – 3
minut. Przekładamy do roladek. Zalewamy 1 szklanką wody i dusimy na małym ogniu
ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) –
do miękkości mięsa. Część sera podczas smażenia i gotowania może wyciekać z
roladek do sosu, nadając mu serowego posmaku. Roladki wykładamy na półmisek.
Sos możemy częściowo zmiksować i zabielić śmietaną lub pozostawić tak jak jest.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy roladki. Podajemy z ziemniakami
i surówką.
Pycha! Nadziewane roladki są niesamowite. Troszkę je chyba zbyt długo dusiłam w garnku (bo myślałam, że jeszcze są surowe)ale i tak bardzo wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Chetnie skorzystam z przepisu. W sam raz dla moich niedzielnych gosci.
OdpowiedzUsuńRewelacja przepis. wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuń