środa, 4 stycznia 2017

ROLADKI SEROWO-PAPRYKOWE




Roladki schabowe duszone w sosie cebulowo-paprykowym z serem i papryką. Soczyste i rozgrzewające – w sam raz na zimowy obiad!
 
  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 6 plastrów sera, np. salami
  • 6 pasków papryki konserwowej
  • 6 łyżeczek majonezu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
  • mąka do panierowania
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, a następnie układamy plaster sera i pasek papryki. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, oprószamy papryką słodką, ostrą i wędzoną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy razem ok. 2 – 3 minut. Przekładamy do roladek. Zalewamy 1 szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości mięsa. Część sera podczas smażenia i gotowania może wyciekać z roladek do sosu, nadając mu serowego posmaku. Roladki wykładamy na półmisek. Sos możemy częściowo zmiksować i zabielić śmietaną lub pozostawić tak jak jest. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy roladki. Podajemy z ziemniakami i surówką.

2 komentarze:

  1. Pycha! Nadziewane roladki są niesamowite. Troszkę je chyba zbyt długo dusiłam w garnku (bo myślałam, że jeszcze są surowe)ale i tak bardzo wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Chetnie skorzystam z przepisu. W sam raz dla moich niedzielnych gosci.

    OdpowiedzUsuń