Kruche rurki pełne słodkiego kremu czekoladowego w polewie z
gorzkiej czekolady to przysmak, który uwiedzie każdego. A czas poświęcony na
ich wykonanie z pewnością wynagrodzą nam czekoladowe uśmiechy rodziny!
Składniki na 20 rurek
o długości 12 cm:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 125 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- szczypta soli
- masło do smarowania rurek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli,
zimne, posiekane masło i kwaśną śmietanę. Zagniatamy zwarte i gładkie ciasto,
formujemy je w kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Chłodzimy w lodówce przez
minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Metalowe rurki smarujemy rozpuszczonym masłem. Schłodzone
ciasto dzielimy na 2 porcje i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na
kształt prostokąta o grubość ok. 1 – 1,5 mm. Z ciasta wycinamy paski o
szerokości 1,5 cm i długości ok. 35 cm. Nawijamy je na zakładkę zaczynając od
węższego końca rurki, delikatnie dociskając końcówkę. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do
2000C (lub do 1800C z termoobiegiem). Lekko studzimy i
delikatnie ściągamy z metalowych rurek.
Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem
waniliowym, żółtkami oraz obiema mąkami. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i
energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając
gotujemy do momentu aż masa zgęstniej. Studzimy. Miękkie masło miksujemy
dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec krem czekoladowy.
Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
po przestudzeniu polewamy cienkimi strużkami puste rurki. Odstawiamy w chłodne
miejsce do zastygnięcia czekolady i napełniamy kremem przy pomocy rękawa
cukierniczego. Najlepiej robić to tuż przed podaniem, aby kruche rurki nie zmiękły od kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz