wtorek, 10 stycznia 2017

RURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM




Kruche rurki pełne słodkiego kremu czekoladowego w polewie z gorzkiej czekolady to przysmak, który uwiedzie każdego. A czas poświęcony na ich wykonanie z pewnością wynagrodzą nam czekoladowe uśmiechy rodziny!

Składniki na 20 rurek o długości 12 cm:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 125 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • masło do smarowania rurek
  • 100 g gorzkiej czekolady
Krem:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zimne, posiekane masło i kwaśną śmietanę. Zagniatamy zwarte i gładkie ciasto, formujemy je w kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Metalowe rurki smarujemy rozpuszczonym masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 porcje i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta o grubość ok. 1 – 1,5 mm. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 1,5 cm i długości ok. 35 cm. Nawijamy je na zakładkę zaczynając od węższego końca rurki, delikatnie dociskając końcówkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C (lub do 1800C z termoobiegiem). Lekko studzimy i delikatnie ściągamy z metalowych rurek. 

Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz obiema mąkami. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy do momentu aż masa zgęstniej. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec krem czekoladowy. 

Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po przestudzeniu polewamy cienkimi strużkami puste rurki. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady i napełniamy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Najlepiej robić to tuż przed podaniem, aby kruche rurki  nie zmiękły od kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz