Tradycyjne zapiekanki, na bagietce, z grubą warstwą
pieczarkowego farszu i sera. Często kupujemy takie na mieście, w pośpiechu,
kiedy nie ma czasu na porządny posiłek, ale warto je zrobić także w domu, dla
całej rodziny. Chrupiące, soczyste i pełne smaku. Bardzo polecam!
- 3 bagietki o dł. ok. 25 cm
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- 150 g sera żółtego
- olej
- oregano
- sól, pieprz
- keczup
- natka pietruszki
Pieczarki płuczemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu, aż odparuje
cała woda. Dodajemy 2 łyżki oleju i podsmażamy. Przekładamy do miski. Na
patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę oraz białą część
pora pokrojone w drobną kostkę. Podsmażamy do zezłocenia i przekładamy do
pieczarek. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Farsz powinien być
dość pikantny. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 2 – 3 łyżki tartego sera
dodajemy do farszu pieczarkowego i mieszamy.
Bagietki kroimy wzdłuż na pół. Na każdą wykładamy warstwę
farszu i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do
2000C. Podajemy polane keczupem i posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz