Prosta babka kokosowa, która skradła nasze serca. Z dużą
ilością kokosu w cieście oraz na zewnątrz, z lekko cytrynową nutą. Pychota –polecam
szczególnie miłośnikom kokosowych wypieków!
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- skórka otarta z 1 małej cytryny
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- wiórki kokosowe do posypania
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia
przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając
dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz porcji przesianej mąki z proszkiem do
pieczenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, skórkę z cytryny oraz śmietankę.
Mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę.
Pieczemy 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1700C. Ciepłą babkę delikatnie wykładamy na talerz
lub paterę i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny (jeśli będzie
zbyt gęsty dodajemy odrobinę gorącej wody) i smarujemy przestudzoną babkę. Posypujemy
wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz