poniedziałek, 16 stycznia 2017

BABKA KOKOSOWA




Prosta babka kokosowa, która skradła nasze serca. Z dużą ilością kokosu w cieście oraz na zewnątrz, z lekko cytrynową nutą. Pychota –polecam szczególnie miłośnikom kokosowych wypieków!

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • ½ szklanki śmietanki 30%
Lukier:
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe do posypania

Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz porcji przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, skórkę z cytryny oraz śmietankę. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1700C.  Ciepłą babkę delikatnie wykładamy na talerz lub paterę i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny (jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę gorącej wody) i smarujemy przestudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz