Tradycyjny 3 bit to jedno z moich ulubionych ciast, więc było
tylko kwestią czasu kiedy zacznę go przerabiać. I tak powstała letnia wersja
truskawkowa. Niezmienna pozostała masa budyniowa na dole, kajmak połączyłam ze śmietaną
na górze, a do środka trafił mus truskawkowy. Ciasto proste i szybkie, bez
włączania piekarnika, idealnie wakacyjne. Smakuje bosko!
- ok. 700 g herbatników typu petit buerre (ok. 54 szt.)
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 200 ml wody
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- 1 łyżka żelatyny
- 50 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie posypka karmelowa
Dużą, prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 22 x 36
cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę
herbatników, jeden przy drugim.
Budynie mieszamy ze szklanką mleka i cukrem. Pozostałe mleko
zagotowujemy. Wlewamy rozmieszane budynie i mieszając gotujemy, aż zgęstnieją. Zdejmujemy
z ognia i do gorącej masy dodajemy posiekane masło. Mieszamy do uzyskania
gładkiej konsystencji. Ciepły budyń z masłem wylewamy na herbatniki w blaszce.
Wyrównujemy wierzch i wykładamy drugą
warstwę herbatników. Odstawiamy do przestudzenia.
Odszypułkowane truskawki miksujemy na mus. Galaretki
truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i po przestudzeniu łączymy z
musem truskawkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejący mus wylewamy na
herbatniki w blaszce. Na powierzchni układamy kolejną warstwę herbatników i
wstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy masę kajmakową i przestudzoną, ale wciąż
lekko ciepłą żelatynę. Miksujemy i wykładamy na herbatniki.
Wierzch posypujemy tartą czekoladą i posypką karmelową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepsze jest następnego dnia.
Niezłe to ciasto!
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam 3BIT to ciasto u mnie króluje. Ale ta wersja jest genialna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna modyfikacja.
Nigdy nie robiłam takiej wersji ciasta a brzmi bardzo apetycznie zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń