wtorek, 27 czerwca 2017

TRUSKAWKOWY 3 BIT - CIASTO BEZ PIECZENIA




Tradycyjny 3 bit to jedno z moich ulubionych ciast, więc było tylko kwestią czasu kiedy zacznę go przerabiać. I tak powstała letnia wersja truskawkowa. Niezmienna pozostała masa budyniowa na dole, kajmak połączyłam ze śmietaną na górze, a do środka trafił mus truskawkowy. Ciasto proste i szybkie, bez włączania piekarnika, idealnie wakacyjne. Smakuje bosko!

  • ok. 700 g herbatników typu petit buerre (ok. 54 szt.)
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml wody
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie posypka karmelowa

Dużą, prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim.
Budynie mieszamy ze szklanką mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozmieszane budynie i mieszając gotujemy, aż zgęstnieją. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy posiekane masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepły budyń z masłem wylewamy na herbatniki w blaszce. Wyrównujemy wierzch  i wykładamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy do przestudzenia.
Odszypułkowane truskawki miksujemy na mus. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i po przestudzeniu łączymy z musem truskawkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejący mus wylewamy na herbatniki w blaszce. Na powierzchni układamy kolejną warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy masę kajmakową i przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą żelatynę. Miksujemy i wykładamy na herbatniki.
Wierzch posypujemy tartą czekoladą i posypką karmelową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepsze jest następnego dnia.

3 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam 3BIT to ciasto u mnie króluje. Ale ta wersja jest genialna :)
    Świetna modyfikacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takiej wersji ciasta a brzmi bardzo apetycznie zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń