poniedziałek, 19 czerwca 2017

ARBUZOWA POLANA - CIASTO ZE SZPINAKIEM



Kiedy po raz pierwszy piekłam ciasto ze szpinakiem (Leśny mech), cała moja rodzina patrzyła na nie z niedowierzaniem i pewnym niepokojem. Z czasem jednak tak je polubiliśmy, że piekę je kilka razy w roku, w różnych kombinacjach. W wiosenno-letniej wersji połączyłam je z arbuzem i masą serową. Arbuzowa polana jest orzeźwiająca i pyszna, a kolory zachęcają do jedzenia. Gorąco polecam!

Ciasto szpinakowe:
  • 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanka cukru
  • ½ szklanka oleju rzepakowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka arbuzowa:
  • 700 g miąższu arbuza
  • 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe
  • 250 ml wody
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu z wiaderka
  • 50 g roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • plaster arbuza do dekoracji

Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrażamy na gęstym sicie i odciskamy z nadmiaru wody (po odsączeniu jego waga znacznie się zmniejszy, nawet do 200 g – i taką ilość dodajemy do ciasta). Jeśli jest słabo rozdrobniony dodatkowo można go zblendować.
Jajka ubijamy z cukrem, do momentu aż nabiorą puszystości i potroją swoją objętość. Cały czas miksując cienką strużką wlewamy olej, a następnie dodajemy po łyżce szpinaku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 – 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 35 minut. Przed końcem pieczenia nakłuwamy ciasto patyczkiem – będzie gotowe jeśli patyczek będzie suchy.

Galaretka arbuzowa: Obie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy. Miąższ arbuza blendujemy na płynny mus (powinniśmy otrzymać ok. 700 ml), wlewamy do galaretki, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż zacznie tężeć. 

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Mielony twaróg miksujemy z roztopionym masłem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. 

Wykonanie: Zimne ciasto delikatnie oddzielamy małym nożykiem od boków blaszki i wyjmujemy na blat. Powinno się upiec ze sporą górką, którą ścinamy wraz z całym przypieczonym wierzchem ciasta. Dolny blat ciasta układamy ponownie w blaszce. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę arbuzową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, a następnie wykładamy masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki, do stężenia masy serowej. Cały zielony miąższ ze ściętej górki ciasta drobno kruszymy i delikatnie dociskając wysypujemy na wierzch ciasta. Z cienkiego plastra arbuza wycinamy kwiatki i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce.


1 komentarz: