Najprostsze i bardzo szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami
i kruszonką. Idealne na rodzinne spotkania na świeżym powietrzu, do zabrania na
kocyk do ogrodu, lub na plażę. Nie za słodkie, bo takie lubimy, ale w razie
innych upodobań ilość cukru w cieście można zwiększyć do 1 szklanki, a całość
przed podaniem dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. No i jak zwykle przy tego typu ciastach pamiętajmy, że aby uniknąć zakalca wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej i mieszane bardzo krótko, tylko do ich połączenia. Gorąco polecam!
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki mąki
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 300 – 400 g truskawek
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki kilka godzin wcześniej. Truskawki
płuczemy, odszypułkujemy i kroimy na połówki. Jajka miksujemy z cukrem, aż nabiorą
puszystości. Przerywamy miksowanie i dodajemy jogurt, roztopione masło oraz
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką lub mikserem na
najwolniejszych obrotach, tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Wyrównujemy wierzch i układamy połówki truskawek, jedna przy
drugiej, przecięciem do góry.
Kruszonka: Do mąki dodajemy posiekane w kostkę masło
oraz cukier. Rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Kruszonkę
równomiernie rozsypujemy na powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy 50 – 55 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C ( lub do 1800C bez termoobiegu).
Inspiracja z Noizz Food
Upiekłam to ciasto i poczęstowałam mamę, której tak smakowało, że przepisała przepis:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne ciasto. Pieklam z truskowkami a teraz w piecu siedzi z mrozonymi jagodami
OdpowiedzUsuń