piątek, 23 czerwca 2017

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI




Najprostsze i bardzo szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Idealne na rodzinne spotkania na świeżym powietrzu, do zabrania na kocyk do ogrodu, lub na plażę. Nie za słodkie, bo takie lubimy, ale w razie innych upodobań ilość cukru w cieście można zwiększyć do 1 szklanki, a całość przed podaniem dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. No i jak zwykle przy tego typu ciastach pamiętajmy, że aby uniknąć zakalca wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej i mieszane bardzo krótko, tylko do ich połączenia. Gorąco polecam!

Ciasto:
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
  • 300 – 400 g truskawek

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki kilka godzin wcześniej. Truskawki płuczemy, odszypułkujemy i kroimy na połówki. Jajka miksujemy z cukrem, aż nabiorą puszystości. Przerywamy miksowanie i dodajemy jogurt, roztopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach, tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i układamy połówki truskawek, jedna przy drugiej, przecięciem do góry. 

Kruszonka: Do mąki dodajemy posiekane w kostkę masło oraz cukier. Rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy na powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy 50 – 55 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C ( lub do 1800C bez termoobiegu).

Inspiracja z Noizz Food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz