To ciasto idealne na letnie imprezy – duża, rodzinna porcja orzeźwienia i lekkości. Na puszystym biszkopcie masy serowe przeplatają się tu z musem truskawkowym i galaretką. Ciasto jest wysokie, ale bardzo dobrze się kroi i apetycznie prezentuje. Gorąco polecam!
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 kg mielonego twarogu
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml wody
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 200 ml wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 850 ml wody
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy za
szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i żółtka.
Na koniec przesiewamy mąkę i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach dolnych 22 x 36 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 – 30 min. Studzimy w
blaszce.
Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej
dzielimy na połowę i przygotowujemy w dwóch turach. Pierwszą galaretkę
cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Studzimy. 250 ml śmietany
kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy 500 g twarogu i przestudzoną, ale wciąż
płynną galaretkę. Miksujemy i wylewamy na biszkopt w blaszce. Wstawiamy do
lodówki do czasu stężenia masy.
Mus truskawkowy: Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy
w 200 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus.
Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejący
mus wylewamy na pierwszą warstwę masy serowej i wstawiamy do lodówki do czasu
jego całkowitego stężenia.
Następnie: Przygotowujemy drugą porcję masy serowej, dokładnie
tak samo jak pierwszą i wylewamy ją na mus. Ciasto ponownie wstawiamy do
lodówki do stężenia.
W tym czasie dwie dodatkowe galaretki truskawkowe rozpuszczamy
w 850 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Tężejące galaretki
wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Inspiracja: "Przepisy czytelników" nr 6/2017
Poproszę duży kawałek! :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się! Są wyłącznie duże porcje ;)
UsuńWygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki bo mam zamiar robic to ciasto:)
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki podane są u mnie zawsze w opisie pieczenia biszkoptu. W tym przypadku jest to duża, prostokątna blaszka o wymiarach dolnych 22 x 36 cm. Ciasto jest dość wysokie, więc można użyć nawet ciut większej blaszki.
UsuńSuper wygląda! Z poziomicą robiłaś? ;)
OdpowiedzUsuńPoziomicę mam w oku;) A tak na poważnie wystarczą proste półki w lodówce i trochę cierpliwości przy wylewaniu kolejnych warstw. Pozdrawiam!
Usuńa mogą być truskawki mrożone?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być również mrożone.
Usuń