wtorek, 13 czerwca 2017

TRUSKAWKOWY RAJ



To ciasto idealne na letnie imprezy – duża, rodzinna porcja orzeźwienia i lekkości. Na puszystym biszkopcie masy serowe przeplatają się tu z musem truskawkowym i galaretką. Ciasto jest wysokie, ale bardzo dobrze się kroi i apetycznie prezentuje. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml wody
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml wody
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 850 ml wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy za szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach dolnych 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 – 30 min. Studzimy w blaszce.

Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej dzielimy na połowę i przygotowujemy w dwóch turach. Pierwszą galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Studzimy. 250 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy 500 g twarogu i przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy i wylewamy na biszkopt w blaszce. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia masy. 

Mus truskawkowy: Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejący mus wylewamy na pierwszą warstwę masy serowej i wstawiamy do lodówki do czasu jego całkowitego stężenia. 

Następnie: Przygotowujemy drugą porcję masy serowej, dokładnie tak samo jak pierwszą i wylewamy ją na mus. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie dwie dodatkowe galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 850 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce. 


Siedemnasta Truskawka
 Inspiracja: "Przepisy czytelników" nr 6/2017

7 komentarzy:

  1. Poproszę duży kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się! Są wyłącznie duże porcje ;)

      Usuń
  2. jaki rozmiar blaszki bo mam zamiar robic to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blaszki podane są u mnie zawsze w opisie pieczenia biszkoptu. W tym przypadku jest to duża, prostokątna blaszka o wymiarach dolnych 22 x 36 cm. Ciasto jest dość wysokie, więc można użyć nawet ciut większej blaszki.

      Usuń
  3. Super wygląda! Z poziomicą robiłaś? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poziomicę mam w oku;) A tak na poważnie wystarczą proste półki w lodówce i trochę cierpliwości przy wylewaniu kolejnych warstw. Pozdrawiam!

      Usuń