piątek, 30 czerwca 2017

MUFFINKI TRUSKAWKOWO-SEROWE




Muffinki truskawkowo-serowe posypane kruszonką wyglądają jak małe drożdżóweczki. Są lekko wilgotne i słodkie w sam raz, a po przestudzeniu bez problemu odklejają się od papierowych papilotek. Idealne do spakowania na letni piknik!

Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki kefiru
  • 200 – 300 g truskawek
Masa serowa:
  • 300 g mielonego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
Kruszonka
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 30 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Roztrzepane jajko miksujemy z olejem i kefirem. Wlewamy do suchych składników i mieszamy tylko tyle, aby dobrze się połączyły.
Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Masa serowa: Jajko miksujemy z cukrem. Dodajemy twaróg i pastę waniliową. Miksujemy.

Kruszonka: Do mąki, cukru i cynamonu dodajemy zimne, posiekane masło. Rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. 

Wykonanie: Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wykładamy kolejno: łyżkę ciasta, 3 – 4 kawałki truskawek, pół łyżki masy serowej, łyżkę ciasta, 3 – 4 kawałki truskawek. Wierzch posypujemy kruszonką. W ten sam sposób napełniamy pozostałe papilotki, do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Inspiracja: Homemade Strawberry Cheesecake Muffins

4 komentarze:

  1. wyglądają tak uroczo że aż szkoda je jeść :D ale jedną chętnie bym spróbowała :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. oj chętnie bym zjadła wszystkie takie babeczki. muszę spróbować póki jeszcze truskawki są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć mrożonych truskawek czy będą "zbyt wodniste"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Myślę jednak, że jeśli dodamy do ciasta truskawki prosto z zamrażarki, bez wcześniejszego rozmrażania, to powinno się udać.

      Usuń