Młoda kapusta na szybko, z boczkiem, zasmażką i koperkiem.
Pachnie i smakuje bosko. Serwujemy ją jako samodzielne danie na ciepło, z
bagietką lub dodatek do obiadu, a nawet dań z grilla. Polecam!
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 20 dag wędzonego boczku
- pęczek koperku
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Kapustę drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 – 3 szklankami
wody i lekko solimy. Dusimy pod przykryciem 20 – 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie
rozgotowana.
Boczek kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Kiedy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę
(ewentualnie można podlać odrobiną oleju). Podsmażamy aż cebula zrobi się szklista.
Cebulę z boczkiem oprószamy mąką i energicznie mieszając podsmażamy do zrumienienia.
Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy octem, cukrem
oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Dzieki za dobry i latwy przepis. Kapusta wyszla superowo.
OdpowiedzUsuń