sobota, 17 czerwca 2017

MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM




Młoda kapusta na szybko, z boczkiem, zasmażką i koperkiem. Pachnie i smakuje bosko. Serwujemy ją jako samodzielne danie na ciepło, z bagietką lub dodatek do obiadu, a nawet dań z grilla. Polecam!

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • pęczek koperku
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Kapustę drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 – 3 szklankami wody i lekko solimy. Dusimy pod przykryciem 20 – 30  minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Boczek kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (ewentualnie można podlać odrobiną oleju). Podsmażamy aż cebula zrobi się szklista. Cebulę z boczkiem oprószamy mąką i energicznie mieszając podsmażamy do zrumienienia. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy octem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.

1 komentarz: