piątek, 9 czerwca 2017

DŻEM TRUSKAWKOWO-MIĘTOWY



W tym samym czasie kiedy na krzaczkach czerwienią się pierwsze truskawki, na rabatce z miętą prężą się jej młode, soczyste łodygi. Ich połączenie wydaje się więc rzeczą zupełnie naturalną, a dżemik wychodzi „że palce lizać”. Słodki i pachnący truskawkami, z orzeźwiającą nutą mięty. Polecam!
 
  • 2 kg truskawek
  • 2 spore garści liści mięty (ok. 8 gałązek)
  • 600 g cukru

Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. Listki mięty obrywamy z gałązek, płuczemy i razem ze szklanką truskawek z cukrem rozdrabniamy w malakserze na gładki mus. Przekładamy do pozostałych truskawek i gotujemy około 1 godziny, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia garnek ponownie stawiamy na ogniu i często mieszając gotujemy kolejne 30 – 60 minut, do uzyskania pożądanej gęstości dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.

Siedemnasta Truskawka

3 komentarze:

  1. Trafilam na Twojego bloga dopiero dzisiaj, a juz jestem zachwycona! Wspaniale przepisy,jutro wyprobuje pierwszy :) Swietna robota, na pewno bede tu stalym gosciem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie w moich skromnych, blogowych progach i zapraszam jak najczęściej ;)

      Usuń
  2. Właśnie zaczynam działanie w kuchni.pozdrawiam.😊

    OdpowiedzUsuń