piątek, 9 stycznia 2015

3 BIT - CIASTO KAJMAKOWE BEZ PIECZENIA




Najlepsze ciasto 3 bit robi moja siostra Asia. Tak się nim u niej zawsze objadam, że do tej pory nie miałam potrzeby, aby sama je sobie zrobić. Ale zatęskniłam i oto jest – 3 bit bez pieczenia, na herbatnikach przekładanych kremem budyniowym, masą kajmakową i bitą śmietaną. Moim zdaniem najlepsze jest po 2 – 3 dniach, kiedy już się kończy, ale właśnie wtedy herbatniki robią się idealnie miękkie, tworząc spójną całość z kolejnymi warstwami. Przepis oczywiście od Asi. Polecam!

  • ok. 700 g herbatników typu petit buerre
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 – 600 g masy kajmakowej z puszki
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dużą, prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim.
Budynie mieszamy ze szklanką mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozmieszane budynie i mieszając gotujemy, aż zgęstnieją. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając po 1 łyżce zimnego budyniu. Kiedy masa będzie gładka i puszysta wykładamy ją na herbatniki. Masę budyniową wyrównujemy i wykładamy drugą warstwę herbatników.
Masę kajmakową przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Ciepłą wykładamy na herbatniki. Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i przestudzoną ale wciąż lekko ciepłą żelatynę. Miksujemy i wykładamy na herbatniki.
Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce. Ciasto chłodzimy w lodówce.

7 komentarzy:

  1. aż ślinka cieknie! apetyczne to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiamy i zapraszamy również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Koniecznie muszę wykonać to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest rewelacyjne, uwielbiam je :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, też je bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho boskie ��ja daję biszkopt na spód i odrobinę dżemolu pomarańczowego

    OdpowiedzUsuń