Najlepsze ciasto 3 bit robi moja siostra Asia. Tak się nim u
niej zawsze objadam, że do tej pory nie miałam potrzeby, aby sama je sobie
zrobić. Ale zatęskniłam i oto jest – 3 bit bez pieczenia, na herbatnikach
przekładanych kremem budyniowym, masą kajmakową i bitą śmietaną. Moim zdaniem
najlepsze jest po 2 – 3 dniach, kiedy już się kończy, ale właśnie wtedy
herbatniki robią się idealnie miękkie, tworząc spójną całość z kolejnymi
warstwami. Przepis oczywiście od Asi. Polecam!
- ok. 700 g herbatników typu petit buerre
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 500 – 600 g masy kajmakowej z puszki
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
Dużą, prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 22 x 36
cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników,
jeden przy drugim.
Budynie mieszamy ze szklanką mleka i cukrem. Pozostałe mleko
zagotowujemy. Wlewamy rozmieszane budynie i mieszając gotujemy, aż zgęstnieją. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodając po 1 łyżce zimnego budyniu.
Kiedy masa będzie gładka i puszysta wykładamy ją na herbatniki. Masę budyniową
wyrównujemy i wykładamy drugą warstwę herbatników.
Masę kajmakową przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy.
Ciepłą wykładamy na herbatniki. Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko
studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i
przestudzoną ale wciąż lekko ciepłą żelatynę. Miksujemy i wykładamy na
herbatniki.
Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce. Ciasto
chłodzimy w lodówce.
aż ślinka cieknie! apetyczne to ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiamy i zapraszamy również do Nas!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Koniecznie muszę wykonać to ciasto.
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest rewelacyjne, uwielbiam je :-)
OdpowiedzUsuńWitaj. Zapraszamy do nas. Promujemy przepisy blogerów.
OdpowiedzUsuńMniam, też je bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCiacho boskie ��ja daję biszkopt na spód i odrobinę dżemolu pomarańczowego
OdpowiedzUsuń