czwartek, 22 stycznia 2015

RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BITĄ ŚMIETANĄ




Rozkosznie chrupiące rurki z ciasta francuskiego, słodkie, napełnione bitą śmietaną. Dla dzieci i dorosłych. Kupiłam specjalne, metalowe rurki, aby cieszyć się ich smakiem. Kosztują naprawdę niewiele, więc warto je sobie sprawić. Na rozgrzewkę zrobiłam najprostsze rurki z gotowego ciasta francuskiego. Teraz będę testować kolejne pomysły. Polecam!

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier do obtoczenia
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło do smarowania rurek

Rurki smarujemy masłem.
Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Zaczynając od węższego końca spiralnie nawijamy paski na rurki, tak aby na siebie nachodziły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze.
Rurki układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzimy i delikatnie, ruchem okrężnym ściągamy ciasto z metalowych rurek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Najlepiej robić to tuż przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło od śmietany. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz