Rozkosznie chrupiące rurki z ciasta francuskiego, słodkie,
napełnione bitą śmietaną. Dla dzieci i dorosłych. Kupiłam specjalne, metalowe rurki, aby cieszyć się
ich smakiem. Kosztują naprawdę niewiele, więc warto je sobie sprawić. Na rozgrzewkę zrobiłam najprostsze rurki z gotowego ciasta francuskiego. Teraz będę testować kolejne pomysły. Polecam!
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko
- cukier do obtoczenia
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- masło do smarowania rurek
Rurki smarujemy masłem.
Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Zaczynając
od węższego końca spiralnie nawijamy paski na rurki, tak aby na siebie
nachodziły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze.
Rurki układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do
pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C
(lub do 2200C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 15 minut, aż nabiorą
złotego koloru. Studzimy i delikatnie, ruchem okrężnym ściągamy ciasto z
metalowych rurek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Najlepiej robić to tuż
przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło od śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz