czwartek, 15 stycznia 2015

DOMOWY PASZTET DROBIOWY NA MIĘSIE Z ROSOŁU



Lekki, domowy pasztet z kurczaka, na którym ugotowaliśmy rosół. Bardzo smaczny, bez konserwantów i innych zbędnych dodatków. Lekko mazisty, ale po schłodzeniu dający się kroić w plastry. Najlepszy z odrobiną sosu chrzanowego. Polecam!

  • 1 kurczak (ok. 2 kg) ugotowany w rosole
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • olej

Ugotowane mięso z kurczaka obieramy z kości i skóry (część skórek możemy zostawić).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy z wszystkich stron (ok. 5 – 10 minut). Studzimy. Wątróbkę z cebulką oraz mięso z kurczaka przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Bułkę zalewamy zimnym rosołem. Kiedy napęcznieje lekko ją odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do masy. Możemy też dodać 2 – 3 łyżki rosołu, w którym moczyła się bułka, aby pasztet był bardziej soczysty.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i papryką. Dobrze mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Dwie małe keksówki lub foremki aluminiowe do pasztetu smarujemy olejem i napełniamy masą, dobrze ją ubijając.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 50 – 60 minut. Upieczony pasztet przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz