Lekki, domowy pasztet z kurczaka, na którym ugotowaliśmy
rosół. Bardzo smaczny, bez konserwantów i innych zbędnych dodatków. Lekko
mazisty, ale po schłodzeniu dający się kroić w plastry. Najlepszy z odrobiną
sosu chrzanowego. Polecam!
- 1 kurczak (ok. 2 kg) ugotowany w rosole
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka rosołu
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- olej
Ugotowane mięso z kurczaka obieramy z kości i skóry (część skórek możemy zostawić).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym
oleju. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli.
Podsmażamy z wszystkich stron (ok. 5 – 10 minut). Studzimy. Wątróbkę z cebulką
oraz mięso z kurczaka przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Bułkę zalewamy zimnym rosołem. Kiedy napęcznieje lekko ją odciskamy
z nadmiaru płynu i dodajemy do masy. Możemy też dodać 2 – 3 łyżki rosołu, w
którym moczyła się bułka, aby pasztet był bardziej soczysty.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy.
Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i papryką. Dobrze
mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Dwie
małe keksówki lub foremki aluminiowe do pasztetu smarujemy olejem i napełniamy
masą, dobrze ją ubijając.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 50
– 60 minut. Upieczony pasztet przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz