wtorek, 27 stycznia 2015

ZAPIEKANKA GULASZOWA Z KISZONĄ KAPUSTĄ




Zimą chętnie jadamy sycące i aromatyczne zapiekanki, w których wszystkie smaku cudownie się przenikają. Tym razem warstwy podgotowanych ziemniaków przełożyłam kiszoną kapustą i gulaszem wieprzowym. Smakowało, aż miło. Polecam na obiad dla całej rodziny!

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 600 g mięsa gulaszowego, np. z szybki lub łopatki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera, np. salami
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 15 min. Odcedzamy.
Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. Obsmażamy z wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przekładamy do garnka.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy jeszcze ok.  2 minut. Zalewamy szklanką wody i całość przelewamy do mięsa. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości mięsa. Po skosztowaniu doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Kapustę lekko siekamy, zalewamy ½ szklanki wody lub lekkiego bulionu i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy szczyptą cukru, czarnym pieprzem i kminkiem.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i mieszamy ze śmietaną.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie wykładamy 1/3 ziemniaków, następnie kiszoną kapustę, 1/3 ziemniaków, gulasz razem z częścią sosu i ostatnią warstwę ziemniaków. Wierzch polewamy śmietaną z serem.
Zapiekamy 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu aż wierzch lekko się zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz