Zimą chętnie jadamy sycące i aromatyczne zapiekanki, w
których wszystkie smaku cudownie się przenikają. Tym razem warstwy
podgotowanych ziemniaków przełożyłam kiszoną kapustą i gulaszem wieprzowym.
Smakowało, aż miło. Polecam na obiad dla całej rodziny!
- 1,5 kg ziemniaków
- 600 g mięsa gulaszowego, np. z szybki lub łopatki
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera, np. salami
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry.
Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 15 min. Odcedzamy.
Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. Obsmażamy z wszystkich
stron na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Przekładamy do garnka.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy
na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i czosnek
przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Zalewamy szklanką wody i całość
przelewamy do mięsa. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut (lub 12 minut pod
pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości mięsa. Po skosztowaniu
doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Kapustę lekko siekamy, zalewamy ½ szklanki wody lub lekkiego
bulionu i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy szczyptą cukru, czarnym pieprzem i
kminkiem.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i mieszamy ze
śmietaną.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie wykładamy
1/3 ziemniaków, następnie kiszoną kapustę, 1/3 ziemniaków, gulasz razem z
częścią sosu i ostatnią warstwę ziemniaków. Wierzch polewamy śmietaną z serem.
Zapiekamy 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C,
do momentu aż wierzch lekko się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz