Ekspresowe oponki z serkiem mascarpone. Łatwe i szybkie do
wykonania, a w smaku cudownie miękkie i delikatne. Nie twardnieją tak szybko
jak popularne oponki serowe i dobre są również na drugi dzień. Zachęcam
wszystkich do spróbowania jakie są pyszne!
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 1 ½ szklanki mąki + do oprószenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 1 litr oleju do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3 łyżek gorącej wody
W misce łączymy mąkę, serek mascarpone, żółtka, cukier puder
i sodę oczyszczoną. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się
połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony
mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po
środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i
rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy
partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą
ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu
na papierowym ręczniku.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i
dekoracyjnie polewamy przestudzone oponki.
A z mascarpone oponków jeszcze nie robiłam, muszą być bardzo delikatne
OdpowiedzUsuńwow z mascarpone jeszcze nie jadłam :) super pomysł
OdpowiedzUsuńz serkiem mascarpone? no ...no...to musi być smaczne!:)
OdpowiedzUsuńZ mascarpone jeszcze oponek nie robiłam. Domyślam się, że są bardziej delikatne :) Fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak misternie wykonana polewa :-)
OdpowiedzUsuń