środa, 28 stycznia 2015

OPONKI Z MASCARPONE




Ekspresowe oponki z serkiem mascarpone. Łatwe i szybkie do wykonania, a w smaku cudownie miękkie i delikatne. Nie twardnieją tak szybko jak popularne oponki serowe i dobre są również na drugi dzień. Zachęcam wszystkich do spróbowania jakie są pyszne!

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki + do oprószenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

W misce łączymy mąkę, serek mascarpone, żółtka, cukier puder i sodę oczyszczoną. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i dekoracyjnie polewamy przestudzone oponki.

5 komentarzy:

  1. A z mascarpone oponków jeszcze nie robiłam, muszą być bardzo delikatne

    OdpowiedzUsuń
  2. wow z mascarpone jeszcze nie jadłam :) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. z serkiem mascarpone? no ...no...to musi być smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mascarpone jeszcze oponek nie robiłam. Domyślam się, że są bardziej delikatne :) Fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń