Ciasto mleczna kanapka, zwane też w niektórych kręgach Milky
Way zagościło u nas po raz pierwszy. Zgodnie z oczekiwaniami jest słodkie (choć
nie przesadnie) i pysznie mleczne. Aby nie było zbyt suche kakaowe blaty
biszkoptu nasączyłam wodą z miodem. To taka moja wersja, powstała po
przewertowaniu kilu przepisów. Posmakuje wszystkim łasuchom, a w szczególności
dzieciom!
- 6 dużych jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe (po 16 g)
- 2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
- 300 g masła
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i
kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto
wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm, natłuszczonej lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy.
Masa mleczna: Pół szklanki mleka zagotowujemy z
cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i studzimy.
Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy po łyżce przestudzonego mleka z
cukrem na zmianę z częścią mleka w proszku. Miksujemy do gładkości.
Do nasączenia: Wodę podgrzewamy, ale tylko tyle aby
rozpuścił się w niej miód. Mieszamy i studzimy.
Polewa: W metalowej lub szklanej miseczce ustawionej
nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy połamaną czekoladę i masło.
Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i
kroimy na 2 cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy ponownie w blaszce i
nasączamy połową wody z miodem. Równomiernie wykładamy masę mleczną i
przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go wodą z miodem i polewamy ciepłą
polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
No, i to jest Mleczna Kanapka, a nie 'badziew' ze sklepowej półki! :)))
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo zachęcająco, zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńSliczne ciasto!
OdpowiedzUsuńJuz kombinuje, gdzie by tu u mnie mleko w proszku kupic!
:)
Teraz zrobiłam ciasto ale w ogóle nie urosło :(wszystko zgodnie z przepisem... Biore się za masę- ciekawe jaki bedzie efekt końcowy...
OdpowiedzUsuńCiasto to tradycyjny biszkopt, który rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnym dodawaniu pozostałych składników. Nie wiem dlaczego w tym przypadku nie urósł. Czy masa była puszysta przy wykładanie jej na blaszkę? A może to tylko złudzenie, bo w tym przypadku biszkopt jest dość niski. Mam nadzieję że efekt końcowy będzie jednak nienajgorszy.
UsuńWygląda apetycznie zapiszę do zakładek i upiekę. A póżniej podzielę się opinią.
OdpowiedzUsuńBiszkopt bez proszku do pieczenia??? To juz wiadomo czemu nie wyrósł...
OdpowiedzUsuńJuż pod wieloma przepisami wyjaśnialam,że nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia do biszkoptow, ponieważ wyrastają one dzięki bardzo dobrze ubitej pianie z białek, stopniowym dodawaniu kolejnych składników i delikatnym wmieszaniu mąki na samym końcu. Dobrze przygotowane ciasto na biszkopt powinno być do samego końca mocno puszyste. Piekę biszkopty bez proszku do pieczenia od wielu lat i zapewniam, że każdorazowo pięknie wyrastają. Życzę powodzenia następnym razem!
UsuńJa dodałem jeszcze do kremu zapach rumowy. Corka sie zachwycala i musze wykonac nastepny .
OdpowiedzUsuńNasze ulubione ciacho!!
OdpowiedzUsuń