poniedziałek, 12 stycznia 2015

KOTLETY SIEKANE KEBAB-GYROS Z KURCZAKA




Kotlety siekane z kurczaka podaję na wiele sposobów, bo jest to fajny i prosty pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów, a mięsko wychodzi zawsze miękkie i soczyste. Tym razem z dodatkiem przyprawy kebab-gyros oraz niezawodnego czosnku. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, to ilość jednego i drugiego możemy nieco zwiększyć. Gorąco polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • olej do smażenia

Mięso kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy roztrzepane jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, majonez, mąkę i przyprawę kebab-gyros (przyprawa powinna zawierać w składzie sól, więc jej nie dodajemy). Mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 – 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje masy mięsnej formując niewielkie, płaskie kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.
Podajemy z ziemniakami i surówką.

3 komentarze: