Kotlety siekane
z kurczaka podaję na wiele sposobów, bo jest to fajny i prosty pomysł na urozmaicenie
codziennych obiadów, a mięsko wychodzi zawsze miękkie i soczyste. Tym razem z dodatkiem
przyprawy kebab-gyros oraz niezawodnego czosnku. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki,
to ilość jednego i drugiego możemy nieco zwiększyć. Gorąco polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- olej do smażenia
Mięso kroimy w bardzo
drobną kostkę. Dodajemy roztrzepane jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę,
jogurt, majonez, mąkę i przyprawę kebab-gyros (przyprawa powinna zawierać w
składzie sól, więc jej nie dodajemy). Mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 –
3 godziny.
Na patelni
rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje masy mięsnej formując niewielkie,
płaskie kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Odsączamy
z tłuszczu na bibule.
Podajemy z
ziemniakami i surówką.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńKotleciki pierwsza klasa, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWyśmienite!
OdpowiedzUsuń