sobota, 17 stycznia 2015

ROLADKI SCHABOWE Z SEREM W SOSIE CEBULOWYM




 Soczyste, duszone roladki ze schabu, nadziewane serem i pietruszką w sosie cebulowym z serową nutą. Mąż powiedział, że to jeden z lepszych obiadów jakie mu ostatnio podałam. Proste i pyszne. Polecam!

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 6 plastrów sera, np. salami
  • 6 łyżeczek majonezu
  • 3 duże cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej

Plastry schabu cienko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i przykrywamy plastrem sera. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z wszystkich stron. Przekładamy do garnka.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa i przekładamy do roladek. Zalewamy 1 szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 10 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości. Część sera podczas smażenia i gotowania wycieknie z roladek do sosu, nadając mu serowego smaku. Roladki wykładamy na półmisek. Sos możemy częściowo zmiksować lub pozostawić tak jak jest. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy roladki. Posypujemy pozostałą natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami i surówką. 

5 komentarzy:

  1. PIĘKNE ROLADKI ,NA PEWNO PYSZNE !UWIELBIAM POD KAŻDA POSTACIĄ ;ZAPRASZAM NA MOJE POMYSŁY :POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze zawiniesz roladki, to ci nic nie wycieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku wyciekanie sera jest jak najbardziej wskazane, bo dzięki niemu sos jej smaczniejszy:)

      Usuń
  3. Roladki są przepyszne. Dzisiaj zrobiłam je na urodziny dla gości. Wszyscy się zachwycali. Wszystkie zostały zjedzone w pierwszej kolejności. Polecam!!! Od dzisiaj to będzie moje danie popisowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za podzielenie się opinią. Może po tak pozytywnych słowach więcej osób skorzysta z przepisu. Przez ostatni rok sama chętnie wracałam do tego pomysłu i nigdy się nie zawiodłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych pysznych odkryć kulinarnych!

      Usuń