Soczyste, duszone roladki ze schabu, nadziewane serem i
pietruszką w sosie cebulowym z serową nutą. Mąż powiedział, że to jeden z
lepszych obiadów jakie mu ostatnio podałam. Proste i pyszne. Polecam!
- 6 plastrów schabu bez kości
- 6 plastrów sera, np. salami
- 6 łyżeczek majonezu
- 3 duże cebule
- pęczek natki pietruszki
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
- olej
Plastry schabu cienko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.
Każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, posypujemy drobno posiekaną natką
pietruszki i przykrywamy plastrem sera. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
Panierujemy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z wszystkich
stron. Przekładamy do garnka.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na
tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa i przekładamy do roladek. Zalewamy 1
szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 10 minut pod
pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości. Część sera podczas smażenia
i gotowania wycieknie z roladek do sosu, nadając mu serowego smaku. Roladki
wykładamy na półmisek. Sos możemy częściowo zmiksować lub pozostawić tak jak
jest. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy roladki. Posypujemy pozostałą
natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami i surówką.
PIĘKNE ROLADKI ,NA PEWNO PYSZNE !UWIELBIAM POD KAŻDA POSTACIĄ ;ZAPRASZAM NA MOJE POMYSŁY :POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne
Jak dobrze zawiniesz roladki, to ci nic nie wycieknie!
OdpowiedzUsuńW tym przypadku wyciekanie sera jest jak najbardziej wskazane, bo dzięki niemu sos jej smaczniejszy:)
UsuńRoladki są przepyszne. Dzisiaj zrobiłam je na urodziny dla gości. Wszyscy się zachwycali. Wszystkie zostały zjedzone w pierwszej kolejności. Polecam!!! Od dzisiaj to będzie moje danie popisowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za podzielenie się opinią. Może po tak pozytywnych słowach więcej osób skorzysta z przepisu. Przez ostatni rok sama chętnie wracałam do tego pomysłu i nigdy się nie zawiodłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych pysznych odkryć kulinarnych!
Usuń