Orientalne danie w polskim wydaniu. Nazwę zawdzięcza
mieszance przypraw do potraw chińskich, zawierającej również niewielkie ilości grzybów
chińskich, o które w mojej okolicy trudno. Smak podkręciłam też sosem sojowym.
Całość pięknie pachnie, apetycznie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Danie
idealne, jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś nowym. Niezbyt skomplikowane i
gotowe w ciągu godziny. Gorąco polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g ryżu
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ średniego selera
- 1 duży por
- 1 duża cebula
- 1 duża kapusta pekińska
- 1 Fix do potraw chińskich
- 500 ml wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy do zrumienienia na oleju.
Przekładamy do większego garnka.
Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, białą część pora w
cienkie paski, a marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach
tarki. Wszystkie warzywa podsmażamy razem na tłuszczu pozostałym po smażeniu
mięsa przez ok. 5 – 8 minut. Przekładamy do garnka z mięsem.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Dodajemy do mięsa i
warzyw. Całość zalewamy Fixem do potraw chińskich wymieszanym w 500 ml zimnej
wody. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy i
dodajemy do bigosu. Przyprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem i ewentualnie
odrobiną soli (sos sojowy jest słony). Podajemy z bagietką.
Jak bigos to tylko po POLSKU :-) chociaż i ten wygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuń